Bild från gatukontorets saneringsarbete. Foto: Privat/ Gatukontoret Malmö

Nolltolerans mot klotter – nästan alla anmälningar läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad nolltolerans mot klotter innebär att tusentalet anmälningar görs varje år, men nästan alla läggs omedelbart ner.

– Det är en kostsam hantering som inte leder någonvart, säger Torbjörn Anderson, på gatukontoret i Malmö.

Det råder nolltolerans mot klotter, skadegörelse och olaglig affischering inom Malmö stad. För att säkerställa detta så arbetar kommunen på två sätt. Dels utförs regelbundna kontroller på utsatta platser, dels polisanmäls allt som påträffas.

Förra året lämnade kommunen in 1128 anmälningar till polisen. I år är siffran redan uppe i 844 anmälningar.

Nästan omöjligt att utreda

Anmälningarna som kommer in hamnar i en så kallad balanshög, sedan läggs de ner. Utan någon misstänkt eller att klottrare tas på bar gärning är det nästan omöjligt att utreda.

– Kommer det in en anmälan om en tag på ett träd, är det klart att vi inte kommer utreda det, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef i Malmö.

Fram tills nyligen har anmälningarna till polisen dessutom lämnats in samlade på hög i en kartong från Malmö stad. I vissa fall har det handlat om hundratals anmälningar som är månader gamla.

– Det är en extrem mängd klotter som utförs i Malmö stad, framförallt under sommaren är det en fluga att klottra och så har det varit länge, säger Andy Roberts.

– Förr hade vi en klottergrupp, men det är tyvärr inte prioriterat i dag, säger han.

En sanerad tunnel på Nobelvägen. Foto: Privat/ Gatukontoret Malmö stad

Miljoner på saneringsarbete

Gatukontoret i Malmö stad säger själva att polisanmälningarna tar mycket tid och är kostsamma. Trots det kommer de intensifiera arbetet till hösten.

– Nu har vi fått in mycket klagomål, så nu har vi ett test hela vägen från Emporia till Västra hamnen, säger Torbjörn Anderson.

I en månad ska allt klotter saneras omedelbart, även de minsta strecken på belysningsstolpar och elskåp.

Kommer inte det innebära ännu fler anmälningar till polisen?

– Jo, det blir det ju. Är det mycket klotter i ett område så känns det otryggt och jag tycker det är mycket viktigt att få bort det. Samtidigt är det ett jättejobb att anmäla och vi vet inte om det är någon idé.

Totalt spenderar Malmö stad drygt 1,4 miljoner kronor per år på saneringsarbete. I kontraktet som staden har med en saneringsfirma finns en fast kostnad. Oavsett mängden klotter betalas pengar ut varje månad.

– De är de mest utsatta områdena som ingår, säger Torbjörn Anderson.

Nu kommer anmälningssystemet att digitaliseras enligt polisen, vilket innebär att det kommer gå smidigare men även fortare att handlägga alla ärenden. Samtidigt tror inte polisen att det kommer förändra utredningsläget avsevärt.

– Det är lite sorgligt för vi lägger mycket pengar på det, säger Torbjörn Anderson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.