Norra Skåne fälldes av PON i slutet av oktober i år för ett replikskifte på insändarsidan som rörde den uppsagda grävande reportern Berit Önell.
Också den publicering som tidningen nu klandras för, ägde rum på insändarsidan. I en insändare publicerad i mars kritiserade en tidigare journalist på Norra Skåne hur tidningen hanterat att Föreningen grävande journalister tilldelat Hässleholms kommun (anti-)priset Rullgardinen.
Skribenten menade att Norra Skåne mörkade sitt eget ansvar i härvan kring kommunen och frågade om det var ”medveten censur?”
Pressombudsmannen skriver att den som ger sig ut på en offentlig arena, till exempel som insändarskribent, får acceptera även omfattande kritik av sina åsikter. Men att med skrivningar som skjuter in sig på skribentens personliga egenskaper och inte har med sakfrågan att göra, har tidningen brutit mot god publicistisk sed.
Kallade skribent för rättshaverist
Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk skrev i sin replik att inte bara hon utan även tidigare kollegor förvånades över insändarskribentens ”plötsliga journalistiska engagemang”.
Hon skrev också att skribentens påstående om censur var så löjligt att hon avstod från kommentarer, och konstaterade att ”det är något som rättshaverister brukar ta till när de inte får in sina insändare”.
Pressombudsmannen anser att formuleringen om skribentens plötsliga journalistiska engagemang är kränkande, eftersom ”en oengagerad journalist är en dålig journalist”. PO anser också att Karlsson-Bernfalk genom sin formulering associerar skribenten till begreppet rättshaverist. Båda formuleringarna har inte med sakfrågan att göra utan angriper skribentens personliga egenskaper, enligt PO.
PO skriver att den som ger sig ut på en offentlig arena, till exempel som insändarskribent, får acceptera även omfattande kritik av sina åsikter. Men att med skrivningar som skjuter in sig på skribentens personliga egenskaper och inte har med sakfrågan att göra, har tidningen brutit mot god publicistisk sed.
PON delar POs uppfattning.