Henrik Ståhlberg, tågvärd. Foto: Babiker Malik

Nu blir du filmad på pågatågen

Uppdaterad
Publicerad

Med start denna vecka kommer ett antal tågvärdar på pågatågen bära kroppskameror. Syftet är att öka säkerheten för både personal och resenärer.

Det är tågoperatören Arriva som står bakom detta test. Tanken är att kamerorna på deras anställda ska öka trygghetskänslan under arbetspassen. Henrik Ståhlberg, tågvärd på pågatågen ser positivt på kroppskamerorna.

– För mig känns det oerhört tryggt att ha en kamera på mig. Skulle det hända något så finns det på både på bild och ljud.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

Många tågvärdar upplever hotfulla situationer från resenärer under arbetstid. I dag finns det övervakningskameror på samtliga tåg men dessa kameror tar inte upp ljud och fångar inte alla vinklar.

– Vi känner att vi vill ha bukt med dessa tråkigheter som händer lite väl ofta på vår arbetstid. Förhoppningsvis kommer kamerorna fungera som ett förebyggande syfte där man kanske hejdar sig själv lite istället för att göra något man ångrar, säger Henrik Ståhlberg, tågvärd.

Tesperioden kommer pågå i tre månader och sedan kommer ett beslut att tas ifall samtliga tågvärdar ska vara utrustade med kroppskameror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer