Rekvisita och kostym har varit en viktig del av arbetet med Tunna blå linjen Foto: SVT / Anagram

Följ med in i Tunna blå linjens polisstation

Uppdaterad
Publicerad

Säsong två av den prisbelönta malmöbaserade serien Tunna blå linjen börjar nu spelas in. Den fiktiva polisstationen har byggts upp i tomma kontorslokaler på nytt.

Under de senaste veckorna har rekvisitaavdelningen jobbat med att bygga upp polisstationen så lik den förra som möjligt för att tittarna ska känna igen sig från säsong ett.

– Vi har utgått från manus och riktiga polisstationer för att veta vad vi behöver för olika rum. Manuset är vår bibel, det är det som styr främst, säger scenografassistent Elma Smajić.

Inte riktiga polisuniformer

Rekvisita och kostym har varit en viktig del av arbetet med Tunna blå linjen för att skapa en autentisk serie. Kostymansvariga på produktionen syr polisdräkter själva och genom att ha en dialog med riktig polis har de kunnat bli så verklighetstrogna som möjligt.

–  Hantverket i rekvisita är att luras. Till exempel är pepparsprej och vapen i karaktärernas polisbälten fejk. Det är viktigt för både skådespelarna och tittarna i serien att rekvisitan ska kännas äkta, berättar Carl Holm, rekvisitaassistent.

Inspelningen av säsong två börjar på måndag och väntas vara klar våren 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.