Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dick Harrison (till vänster och höger i bild) finns nu som en avatar i det populära datorspelet Minecraft. Foto: Otto Johansson/Minecraft

Senaste karaktären i Minecraft – Dick Harrison: ”Det är hisnande”

Uppdaterad
Publicerad

Spelet Minecraft spelas av miljontals människor världen över – i en ny version kan de nu besöka skånska Uppåkra och lära sig om det forntida skånska maktcentret med hjälp av bland annat historieprofessorn Dick Harrison.

– Jag har varit en seriefigur förut men nu om det blir miljoner människor i världen som spelar mig – det är hisnande, säger Dick Harrison.

I den nya versionen finns han som en avatar som ska lära spelarna om Uppåkra och dess historia och guida dem genom de utgrävningar och byggnadsuppdrag som är spelets kärna.

– Vetskapen om att det här aldrig tar slut, att historien ständigt kan grävas fram och omvärderas – det är en nyfikenhet som barn har kanske mer än vuxna. Därför är det ett optimalt sätt att få upp intresset för Uppåkra.

Bygga egna versioner

Just nu utför Lunds universitet utgrävningar av den stora hall som en gång fanns i Uppåkra. Samtidigt som detta pågår kommer de som spelar spelet kunna bygga upp sin egen version av hur de tänker sig att hallen såg ut.

– Sen när utgrävningen är klar kommer det finnas jättemånga fina idéer om hur den här platsen faktiskt såg ut, säger Karin Nilsson från Stiftelsen Uppåkra arkeologiskt center.

Även hon har fått en egen avatar i spelet.

– Det är inte lätt att göra sig cool inför sina barn men när jag berättade det så blev de helt exalterade.

Se hur Dick Harrison och Karin Nilssons Minecraft-avatarer ser ut i klippet högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.