Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Nilsson, som är butikschef, ser positivt på den nya lagen. Foto: TT / SVT

Nu kan snattare portas från butiker

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 mars kan butiksanställda porta återkommande snattare från deras butiker. Inne på Mobilia i Malmö är många butiksanställda positiva till den nya lagen.

Anna Nilsson är butikschef i en detaljhandelsbutik och menar att det är svårt att hålla koll på både personer som är där för att handla och de som inte vill betala för sig. Hon menar att det nu blir lättare att avvisa personer när de har en lag att luta sig mot.

– Vi har mycket stölder här och våra förhoppningar är att vi ska kunna vända oss till åklagare och få hjälp med att porta dem som kommer in och snattar. Vi har varit förskonade från hotfulla personer, men om det skulle ske så är den nya lagen bra för att öka tryggheten för våra medarbetare, säger hon.

Den nya lagen innebär att personer över 15 år ska kunna förbjudas tillträde till butiker om det finns risk för att personen kommer att begå ett brott i butiken. Anställda i butiker kan då skicka en ansökan som ska prövas av åklagare. Förbudet gäller i ett år och kan förlängas ett år i taget.

Bryts tillträdesförbudet kan det leda till böter eller fängelse i högst sex månader.

Den nya lagen innebär att en person förbjuds att besöka en butik om den till exempel begått upprepade stölder i en butik. Tillträdesförbudet kan även gälla för personer som trakasserar personal.

Det är butiksinnehavaren som ska skicka in en ansökan som åklagare sedan tar beslut om.

Förbudet får gälla i högst ett år men kan förnyas.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer