Jessika Heskebeck drog upp sin första Horngädda någonsin på Ön i Limhamn. Men just fisken på bilden fick hon av en annan givmild fiskare som tyckte just den var för liten. Foto: Gustav Röriksson

Nu leker horngäddan i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dyker horngäddorna upp i stim som ett säkert vårtecken. En fisk som varje år lockar ut erfarna och nyinvigda fiskare till Öresund. Och med lite bra tajming kan fångsterna bli rikliga.

Den kan kokas, läggas in, stekas paneras i smör och rökas. Horngäddan, om man inte skräms av de gröna fiskbenen, är en uppskattad matfisk och nu är den tillbaka för säsongen i svenska vatten för att leka. Något som uppskattas av sportfiskare i alla åldrar men det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Rätt drag gäller

– Jag har stått här i några timmar och kastat, sedan bytte jag ställe och då fick jag en horngädda, säger Ludvig Ekberg.

Han har fiskat en hel del och han har ett tips till de som vill få en horngädda på kroken:

– Rätt drag till fiskarna, skeddrag eller något i den stilen, det är vad jag fått mina fiskar på, säger Ludvig Ekberg.

Helt plötsligt ropas det ute bland stenarna. En av fiskarna, Jessika Heskebeck, har fått napp:

– Det var första gången jag fiskar just horngädda och jag gillar att fiska. Vi skulle åka hit med farfar och min dotter Frida och det var lite spännande. Vi har stått här i flera timmar och äntligen fick jag en fisk, det var jätteroligt!

Rör sig över stora områden

Då horngäddorna simmar i stim kan det finnas mängder på en plats vid ett tillfälle – för att senare försvinna snabbt.

– Just under parningen är de här en stund men de flyttar på sig hela tiden, säger Göran Kristensson, som vid tillfället ännu inte fått napp.

I videon får du se hur det såg ut när SVT Nyheter Skåne var på Ön i Malmö för att kroka tag i några horngäddefiskare.

Horngädda

Horngädda/Näbbgädda (Belone Belone) finns främst i Atlanten och Nordsjön men under våren rör den sig in mot Skagerak, Kattegatt, Öresund och Östersjön. Där leker den bland ålgräs eller tång i grunt vatten.

Horngäddan kan väga upp emot 1,3 kilo och bli cirka 90 centimeter lång. Men i svenska vatten tenderar den att oftast vara omkring 50-70 centimeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.