Foto: Bernard Mikulic/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu rivs det sista av Malmös gamla polishus

Publicerad

Idag påbörjades slutfasen av riviningen av ett femvåningshus på innegården av det gamla polishuset på Davidhall i Malmö. År 2020 ska de 124 lägenheterna stå klara.

För att klara rivningen har Riksbyggen beställt en så kallad höjdrivare från USA. Den är cirka 30 meter hög och 60 ton tung och används för att riva stora byggnader. Men huvudbyggnaden mot Davidshallstorg kommer att stå kvar liksom rådhusvinet som klättrar på fasaden.

Foto: Bernard Mikulic/SVT

Från 1840 till 1913 var området Davidhall en del av Kockums Mekaniska Werkstad. Ett år senare bröt första världskriget ut och området låg öde till 1924 när stadsdelen fick en stadsplan.

Arkitekten som ritade polishuset hette Frans Evers och huset invigdes 1934 av socialminister Gustav Möller. I över 80 år var polishuset på Davidhall Malmös stora polisstation och huset blev också uppmärksammat via tv-serien Bron.

Foto: Bernard Mikulic/SVT

Om tre år ska det nya bostadshuset invigas med 124 bostäder. Där kommer finnas lägenheter i olika storlekar, från 24 kvadratmeter till 190.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer