• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Nu sätts övervakningskameror upp i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett flertal brott i Hörby sätts flera kameror upp i centrum. Kamerabevakningen startar på fredagseftermiddagen och är en del av ett större trygghetsskapande arbete i kommunen.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om att kameror ska sättas upp i Hörby för att öka tryggheten i kommunen. De första kamerorna sätts upp i centrum på fredagseftermiddagen. Det med anledning av ett flertal allvarliga brott som under de senaste två åren, enligt polisen, har resulterat i en ökad otrygghet bland medborgarna.

– De här brotten vi refererar till är ett antal brott med en allvarligare brottsrubricering.  Bland annat gäller det ett våldsbrott utomhus, en mordbrand och liknande. De har varit ett flertal allvarligare brott sedan april 2017, säger Malin Sjöblom, kommunpolis i Hörby.

Delar av Storgatan

Enligt polisen har medborgarnas upplevda otrygghet ökat. De två kamerorna sätts nu upp på delar av Storgatan, där flera av brotten ägt rum.

– Det här är ett område som vi fått till oss, genom samtal med medborgare och den trygghetsmätning vi gjort, uppfattas som otryggt. Det är en del av centrala Hörby där vi haft de här händelserna, säger Malin Sjöblom.

Kameraövervakningen ska fungera som ett komplement till det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

– Vi har närvaro, insatser mot ungdomar, tobaks- och trafikkontroller och samverkar med kommunen kommunen utifrån samverkansöverenskommelsen. De här kamerorna blir ett komplement till det vi redan gör, säger Malin Sjöblom.

Andra åtgärder

Flera andra åtgärder görs för att öka tryggheten. Bland annat har kommunen tillsammans med fastighetsägare sett över utomhusmiljön gällande belysning. Kamerabevakningen är en början på ett större trygghetsskapandearbete.

– Det finns inga planer på att sätta upp fler kameror i dagsläget, utvärderingen får visa vilken effekt det ger. Just nu arbetar vi inte aktivt med fler tillstånd men det kan komma att bli fler, säger Malin Sjöblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.