Truls slog flera meriterade kineser när han tog JVM-silver. Foto: Bernard Mikulic

Truls, 15 år, siktar mot världstoppen i bordtennis

Uppdaterad
Publicerad

15-årige Truls Möregårdh är tillbaka i träningshallen i Eslöv efter silverskrällen i junior-VM. Det är första gången som en svensk junior har tagit sig till final. Nu fortsätter satsningen mot världstoppen i Eslöv.

Tränaren Peter Andersson matar på med hundratals bordtennisbollar i högt tempo och 15-årige Truls Möregårdh från Hovmantorp slår in boll efter boll. Många kineser och asiater fick smaka på Truls vinnande forehand på junior-VM där han tog ett silver. Som 15-åring var han tre år yngre än många motståndare. Och nu suger han på karamellen.

– Jodå, jag mår riktigt bra, en otrolig känsla. Jag har knappt fått in det än tror jag. Det var att allt stämde för mig och man lär sig väldigt mycket.

– Man får ett kvitto på vad man är bra på, vad man är dålig på och vad man ska träna på.  Ibland har jag riktigt mycket press att jag ska vinna men det hade jag inte denna tävlingen så det var skönt.

Truls Möregårdh tog VM-silver i bordtennis-VM för juniorer. Foto: Bernard Mikulic

Tränar två pass om dagen

Truls Möregårdh har spelat bordtennis i åtta år och tränar två pass om dagen. Det finns lite tid för familj, kompisar och flickvän men inte mycket mer. Peter Andersson är Truls tränare och svensk förbundskapten i bordtennis.

– Han älskar verkligen pingis och sådana här framgångar gör det inte svårare. Han är en grym talang. Sen krävs det det hårda jobbet också att man är noggrann och konsekvent dag ut och dag in.

Hur långt kan det här bära?

– Det kan ju bära otroligt långt. Det kan ju absolut nå världstoppen. Jobbet måste göras dag ut och dag in och det är han beredd att göra, säger Peter Andersson.

Truls går i nionde klass och möter regelbundet seniorspelare i Elitligan och i Champions League i Bordtennis. Och i Eslöv har han alla möjligheter att fortsätta utvecklas mot sitt mål: världstoppen.

– Ja, det tycker jag. Här har vi en riktigt bra klubb med världsspelare och bra tränare. Jag försöker umgås med min familj, flickvän och kompisar så mycket som möjligt men det går mycket tid till pingis just nu. Men det får man ju ta om man ska bli bäst i världen.

Nu siktar Truls mot världstoppen för seniorer. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.