Arkivbild. Foto: TT

Nu ska Malmölärare utbildas mot antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 300 lärare ska utbildas för motverka antisemitism och rasism i Malmö. Satsningen heter Minnenas Arv och ska nå ungdomar i Malmö genom skolorna.

”I Malmö och Sverige är frågor kring antisemitism, rasism, Israel-Palestina-konflikten, främlingsfientlighet och människor på flykt påtagliga”, skriver Judiska Församlingen Malmö och det sociala företaget Xenofilia i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Malmö stad ska de nu utbilda lärare i att motverka antisemitism och rasism i Malmö. Arbetet börjar i höst och fortsätter under våren.

”Det finns antisemitism i Malmö. Det här projektet är ett sätt att göra människor medvetna om det, och förändra situationen i positiv riktning”, säger Freddy Gellberg i pressmeddelandet.

Började som berättelser

Ursprunget till satsningen kommer ur de tio filmer med överlevande barn och barnbarn som visades på Malmö museer i utställningen Välkommen till Sverige.

– Minnenas arv startades som en utställning som blev en bok som nu blir en utbildning, säger Anneli Evers på Xenofilia.

Utbildningen bygger på filmer och övningar för elever och lärare.

– Det som är viktigt är att man får verktyg att jobba med svåra frågor. Och här är det lärare som kan nå 30 elever, som i sin tur kan nå 60. Det är spridningseffekten vi vill åt, säger Anneli Evers.

Flykt som aktuellt ämne

– Vårt mål med projektet är att jobba mot antisemitism men också med aktuella ämnen som flykt. Vi vill jobba med flyktfrågan för det är något man fick utstå under andra världskriget också, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.