Cecilia Sahlström berättar om hemstaden Lund i sina böcker – men vill också komma ifrån stereotyper om staden. I klippet berättar hon mer. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Lund spelar en viktig roll i Cecilia Sahlströms deckare

Uppdaterad
Publicerad

Efter 20 år som polis har Cecilia Sahlström från Lund sadlat om till deckarförfattare. Hon har skrivit sex böcker om Sara Vallén och hennes kollegor vid polisen i Lund.

– Jag är 60 år drygt och har jobbat länge med människor i livet som får vara med i mina böcker, säger Cecilia Sahlström, författare.

Hon har jobbat som polis i 20 år, varit konsult, haft jazzcafé och nu jobbar hon på socialförvaltningen i Hörby. Historierna från verkligheten samlar hon fortfarande.

– Poliserna är huvudpersonerna och som före detta polis använder jag kunskap och erfarenhet från de historierna och händelserna när jag bygger historier så det känns kanske mer som polisromaner än deckare, säger Cecilia Sahlström.

I klippet ovan hör du Cecilia Sahlström berätta om de verkliga miljöerna i Lund som är beskrivna i böckerna – och om varför igenkänningen är så viktig.

Mer om det här i Sverige! klockan 19:00 ikväll, lördag i SVT 1 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.