Polisens tekniker undersöker bilen som brunnit på Stadiongatan i Lorensborg strax efter mordet på Ribersborg. Foto: Mikael Nilsson

Ny dna-analys kan sätta fast fler brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Många av de dna-spår som polisen hittar vid sina undersökningar på brottsplatser är för smutsiga för att kunna användas. Men ny forskning gör att analysmetoderna förbättras och fler brottslingar kan åka fast.

När polisens tekniker undersöker en brottsplats, så letar de bland annat efter dna-spår. Sådana finns i matrester, kläder och i olika kroppsvätskor som blod och sperma. Dna-analys kan binda en misstänkt brottsling till platsen och är viktiga bevis.

Bättre analyser

En del av de här proverna är smutsiga och kan inte användas. Proteiner som finns i blodet och ämnen som finns i jord kan göra att man upptäcker för få celler för att kunna få fram en dna-träff.

Men ny forskning som gjorts i samarbete mellan Lunds tekniska högskola och Nationellt forensiskt centrum i Linköping har hittat alternativa analysmetoder som gör att prov som tidigare ansetts för smutsiga nu kan användas. Resultaten har presenterats i en avhandling skriven av Maja Sidstedt i Linköping. Forskningen har redan gjort att dna-analyser som görs har förbättrats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer