Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vaccinmotståndarnas vanligaste argument Foto: Bernard MikulicVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hon forskar på vaccinvägrarna: ”Svårt att informera bort dessa åsikter”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att inte vaccinera sig handlar om både ideologi och identitet. Det visar den forskning som etnologen och mediaforskaren Mia-Marie Hammarlin just nu bedriver.

Bland många vaccinmotståndare finns en misstro mot vaccin och experter men också en tilltro till det egna immunförsvaret och alternativ hälsa.

Universitetslektor Mia-Marie Hammarlin gör djupintervjuer med svenska vaccinmotståndare och menar att det inte handlar om en homogen grupp. Här finns yngre och äldre, stad och land och människor med olika utbildningsnivåer.

– Av dem jag har träffat har jag svårt att föreställa mig att någon av dem har vaccinerat sig mot covid-19 sen jag träffade dem, säger Mia-Marie Hammarlin.

Rädsla och misstro vanligt

Målet för forskningsprojektet är att ta reda på vilka faktorer som ligger bakom motståndet mot vaccin. Förutom djupintervjuer så ska data-analyser av olika hemsidor göras. Mia-Marie Hammarlin ser några tydliga tankar och åsikter som återkommer hos många vaccinmotståndare:

  • Rädsla för biverkningar
  • Misstro mot vetenskap, experter och läkemedelsindustrin
  • Intresse för alternativ hälsa
  • Tilltro till det egna immunförsvaret

– Till exempel kan de tycka att sjukdom är naturligt – det är nåt vi drabbas av. De tror inte på det här med att försöka lindra eller bota åkommor med exempelvis antidepressiv medicin eller antibiotika och då drar de en linje till även vaccin som man ser som något onaturligt.

Svårt att informera bort vaccinmotstånd

Mia-Marie Hammarlin tror att det är mycket svårt att nå den här gruppen med fakta och information.

– Anledningen till att det är svårt att informera bort är att detta snarare är ideologiska ståndpunkter än med brist på fakta. De här personerna hittar sina egna experter och det handlar också om identitet. Att tillhöra den här gruppen som inte vaccinerar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer