Foto: TT

Ny forskning kan avslöja varför vi får vinterkräksjukan

Uppdaterad
Publicerad

Det är influensatider och högsäsong för vinterkräksjukan. Hur vinterkräksjukan smittar och varför den är vanlig just på vintern, kan ha med luftfuktighet att göra. Det undersöker just nu ett forskarteam vid Lunds tekniska högskola.

– På vintern får vi mindre soljus, vi är lite tröttare och det är lite torrare luft. Kroppen blir då mer mottaglig för virus och vi får torrare slemhinnor och sänkt immunförsvar, säger Jakob Löndahl, docent inom ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola. 

Tillsammans med en grupp personer med olika kompetenser, däribland infektionsläkare och virologer, undersöker Jakob Löndahl sambandet mellan virus från bland annat vinterkräkssjukan och luftfuktighet.

– Viruset sprids främst inomhus där människor vistas större delen av sin tid. Torrare luft inomhus under vintern i kombination med avsaknaden av solljus påverkar överlevnaden hos en del smittämnen. Vi misstänker att vinterkräksjukan sprids åtminstone delvis via luft och att luftfuktigheten kan vara en viktig faktor som förklarar ökad spridning vintertid, säger han.

Universitetslektor Jakob Löndahl vid Lunds universitet. Foto: Lunds universitet

Luften under lupp

Vinterkräksjukan har varit ett problem länge, men varför vet man ännu inte exakt hur den sprids? 

– Det behövs ett samarbete mellan teknik och medicin för att reda ut sambanden. Det handlar nog också om forskartradition. Man arbetar inte så mycket med luftsmitta inom medicin då medicinutbildningen fokuserar på kroppen.

En annan anledning är enligt Jakob Löndahl att de tekniska förutsättningarna för att bedriva den här sortens forskning blivit bättre jämfört med för tjugo år sedan.

Uppskattningar visar att vinterkräksjuka drabbar en halv miljard människor globalt varje år, varav 200.000 dör. 

Är du inte rädd att själv bli sjuk när du forskar om detta? 

– Vi har klarat oss hittills. Med vid ett av tillfällena blev 16 personer inom personalen sjuka på en avdelning, säger universitetslektor Jakob Löndahl.

Några tips för att minska risken för vinterkräksjuka:

God hygien – tvätta händerna med tvål och vatten. Handsprit räcker inte mot calicivirus.

Spola toaletten med locket nedfällt – annars sprids små droppar med virus i hela badrummet.

Rengör toalett, handfat, dörrhandtag och andra ytor där smittämnen kan finnas och spridas vidare.

Bra ventilation minskar mängden smittämnen i luften.

För att undvika att sprida smittan vidare bör man ha varit symptomfri minst två dygn innan man lämnar hemmet.

Källa: Jakob Löndahl, LTH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.