Ny galleria i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

I morgon fredag invigs den nya gallerian i centrala Kristianstad. Men än är det ingen som åtagit sig att bygga de planerade lägenheterna på gallerians tak.

Förberedelserna har pågått för fullt under hela dan, för i morgon ska portarna slås upp för Galleria Boulevard som den nya gallerian i Kristianstad heter.

– Det är helt underbart spännande. Det är väldigt, väldigt roligt att nu ha kommit till den första etappens invigning. Jag ser verkligen fram emot när hela den här byggnationen är färdigställd, säger Ylva Pershaf, stadsarkitekt i Kristianstad kommun.

Ska bli 70 butiker

I första etappen handlar det om drygt 15 butiker, men det ska bli runt 70 då allt är klart. Förutom butiker och kaféer ska också den nya biografen inrymmas här.

Detta är inte den enda planerade handelssatsningen i Kristanstad. Planerna på ett nytt köpcentrum utanför stan har oroat så pass att de ledde till krav på folkomröstning. Men det kravet har kommunfullmäktige röstat ner.

Stadsarkitekten tror emellertid att kundunderlaget räcker till alla. Hon säger att Kristanstad i dag har ett upptagningsområde på 7-8 mil, men tror att det går att utöka till kanske 10 mil, och ta en bit av Blekinge och Kronoberg också. Om man kan vidga upptagningsområdet på det sättet, så kommer kundunderlaget att räcka, anser stadsarkitekten.

– Jag ser en koppling att de tillsammans ska kunna stärka nordöstra Skånes handelsetableringar och matcha upp mot västra sidan så att vi inte får så många människor som måste åka i väg till Lund och Helsingborg, utan de kan stanna kvar och shoppa här. säger Ylva Pershaf, stadsarkitekt i Kristianstad kommun.

Svårt med bostadsbyggandet

I andra etappen är det tänkt att gallerian ska fyllas med butiker från nya kedjor som inte finns i Kristianstad sedan tidigare, samt restauranger och kaféer. Men i planerna ingår också lägenheter på gallerians tak, och där har det gått sämre.

– Ja, det är lite tråkigt att säga att det är ingen ännu som har sagt sig vilja bygga de här bostäderna, och det är lite det etapp 3 hänger på, att vi ska kunna bygga 30 lägenheter ovanpå shoppinggallerian. Men än så länge har inte någon satt ner foten och tagit upp tråden och vill bygga de här husen ovanpå, men det hoppas vi ska komma så snart som möjligt. säger Ylva Pershaf, stadsarkitekt i Kristianstad kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer