Ett 30-tal män har vid lunchtid samlats för fredagsbön nära den plats där en koran brändes på fredagsmorgonen. Foto: Tove Hansson/SVT

Fredagsbönen flyttade ut för att skapa lugn efter koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

En gemensam fredagsbön i septembersolen och utdelning av koraner på svenska och arabiska. Så besvarade muslimer på Rosengård den koranbränning som utfördes på fredagsmorgonen.

Allt fler strömmade till bönen som hölls utanför bazaren på Bennets väg, och arrangörerna fick avvisa personer för att inte överskrida gränsen på 50 personer i folksamligen.

– Vi vill ta vårt ansvar och lugna ner folket, säger Nabil Abdulmajid, vice ordförande i islamska förbundet i Malmö, som var med och arrangerade den spontana bönen, som var ett svar morgonens händelser. 

Upplopp i Malmö efter koranbränning

– Vi har varit i dialog med polisen och myndigheterna och vill göra något fredligt. De gör detta för att skapa kaos och vi förstår att vissa är arga, speciellt när de kommer till våra områden. Det vi gjort nu har lugnat ner men vi hoppas att det inte händer igen.

Jagades bort från platsen

Det var vid åttatiden på morgonen som polisen fick flera samtal om att några män eldade en koran vid Bennets väg i Malmö.

Enligt vittnen jagades koranbrännarna bort och i samband med det ska en ruta på deras bil ha krossats av en cykel som kastades på bilen. Polisen säger sig ha en bra bild av vad som hänt, då övervakningskameror i området fångat förloppet.

Händelsen rubriceras som hets mot folkgrupp. Enligt polisen är det den enda anmälan som finns upprättad

Det var vid vändplatsen på Bennets väg som männen eldade en koran. Foto: Tove Hansson/SVT

”Vill skicka ett fredligt meddelande till samhället”

Flera poliser fanns på plats i området under dagen, som förblev lugn.

Många Rosengårdsbor uttryckte förhoppningar om att det lugnet skulle förbli och uppmanade andra att inte låta sig provoceras.

– Jag är svensk muslim och vi är en del av det här samhället. Jag är här för att visa sympati med alla muslimer. Jag vill skicka ett fredligt meddelande till samhället, sa Ziad Jomaa var en av dem som slöt upp för att delta i bönen.

Se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet