Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Gullmark och Yvonne Magnusson på Malmö museer visar en skånsk vikingaskalle med högt kulturhistoriskt värde. Foto: Johan Dernelius

Så ska kulturskatterna räddas om kriget kommer

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett intensivt arbete på landets museum, konsthallar och kulturinstitutioner för att uppdatera evakueringsplaner i händelse av krig. Regeringen har beslutat att prioritera situationen.

Sedan tidigare finns så kallade ”100-listor”. Här har man runt om i landet gjort listor på de mest värdefulla föremålen som ska kunna evakueras i händelse av brand eller översvämning. Nu har omvärldsläget drastiskt förändrats och nu uppdaterar man för det värsta.

– Just nu ser vi över listorna. Vilka föremål ska kunna evakueras på 24 eller 72 timmar. Eller om vi har upp till en veckas tid på oss att utrymma lokalerna, säger Anna Gullmark, chef för dokumentation och samlingar på Malmö museer.

Ingen beredskap för krig

Det finns sedan tidigare en beredskap, men vilka föremål det rör sig om vill man inte avslöja inte heller hur föremålen väljs ut. Det behöver inte per automatik vara det dyraste föremålet. Viktiga kriterier är också den bakomliggande historien och  att föremålen ska vara lätta att transportera.

– Beredskapen är lite varierad hos de svenska kulturinstutionerna. Vi har dock inte på långt tid behövt rusta oss för till exempelvis krig där en antagonist ger sig på ett kulturarv. Nu har regeringen gett Riksantikvarieämbetet i uppdrag i att utreda ett nationellt kulturskyddsråd. Tanken med ett sådant råd är att kunna samordna ett bevarande och undanförsel av ett kulturarv för att skydda detta på bästa sätt, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

En välbevarad (antagligen) skånsk bronsåldersfigur som det saknas information om. Detta gör att den får stanna i sin monter i händelse av krig. Foto: Johan Dernelius

Se i klippet hur man resonerar kring kulturskatterna på Malmö museer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.