Stökiga och bråkiga besökare är vardag för personalen på Malmös bibliotek. Foto: Hans Larsson

Ny rapport: Stök och oro vardag på biblioteken

Uppdaterad
Publicerad

Påverkade och aggressiva personer, besökare som bråkar med varandra eller som lägger sig och sover på golvet. Det är vardag för bibliotekspersonalen i Malmö.

Stadsrevisionen och fackföreningen DIK i Malmö har granskat arbetsmiljön på Malmös olika bibliotek.

Enligt fackföreningen DIK är det relativt ovanligt med rena hotelser eller fysiskt våld. I rapporten svara 8 procent att de känt sig hotade. Däremot är stökiga besökare vardagsmat.

– Det kan vara besökare som hamnar i bråk med varandra eller påverkade människor som skapar oro, berättar Patrik Nilsson, orförande för DIK i Malmö stad.

Bara 26 procent alltid trygga

I incidentrapporterna från Malmös olika bibliotek under de senaste veckorna kan man bland annat läsa om narkotikaförsäljning, sexuella ofredanden, besökare som bjuder på sprit och hotfulla utfall mot personal. 

Trots detta visar granskningen att 93 procent alltid eller ofta känner sig trygga på sin arbetsplats. Men av dem är bara 26 procent alltid trygga på jobbet.

– Det är klart att vi vill att alla ska känna sig trygga på kulturförvaltningens arbetsplatser. I nämnden har vi därför satt ”En trygg och säker arbetsmiljö” som fokusområde för 2020, säger Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden.

I rapporten slås fast att Malmö har vidtagit åtgärder för att förebygga hot och våld – men inte tillräckliga.

– Vi är glada att vi har fått konkreta saker som vi kan arbeta med nu och det allra viktigaste är att vi gör det här tillsammans, arbetsgivare, politiken och facket, säger Frida Trollmyr.

Bemanningen stort orosmoln

Enligt Patrik Nilsson är bemanningen det stora orosmolnet bland personalen just nu.

– Finns det resurser vill vi hellre ha mer personal än vakter, säger Patrik Nilsson.

Frida Trollmyr håller med.

– Det är A och O att vi har en tillräcklig bemanning för att vi ska ha en trygg arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.