Översiktsplanen över Nyhamnen som tagits fram på uppdrag av stadsbyggnadskontoret. Foto: MandaWorksVisa alla (3)
Visa alla (3)

Helt ny stadsdel på gång i Malmö

Publicerad

Två helt nya öar, 9 000 bostäder och 16 000 nya arbetsplatser är några av detaljerna som planeras för Nyhamnen. Under torsdagen godkände stadsbyggnadsnämnden översiktsplanen för den nya stadsdelen.

– Steg för steg förbereder vi för en ny, spännande stadsdel som kommer att förändra vår bild av centrala Malmö och ge staden en helt ny silhuett, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämnden ordförande.

Nyhamnen kommer bli en förlängning på det stadigt växande området i västra Malmö. Området kommer att växa utåt vattnet samtidigt som mycket av det befintliga industriområdet ska bebyggas.

Även om allting går som det ska kommer det emellertid att dröja tills år 2055 innan Nyhamnen står helt färdig. Förutom 9 000 bostäder och 16 000 arbetsplatser beräknas stadsdelen även rymma 2 000 grundskoleplatser och 1 000 förskoleplatser.

Vision av hur Nyhamnen kan se ut. Foto: MandaWorks

– En ny central stadsdel håller på att växa fram i Nyhamnen. En stadsdel som ska bidra till en miljömässigt hållbar stadsutveckling med klimatsmart byggande, närhet till snabb, säker och grön kollektivtrafik. Här skapas möjligheter till att kunna bygga Malmö på höjden och skapa spännande silhuetter, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

Genomgående för Nyhamnen är att det ska bli en grön stadsdel där parker, träd och mötesplatser ska anläggas intill vattnet. Två helt nya öar planeras mellan Nyhamnspiren och Krankajen.

Nästa steg i förverkligandet av den nya stadsdelen blir när kommunfullmäktige röstar om översiktsplanen till hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer