Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyttodjurparken är till för att visa hur biologisk mångfald kan gynnas i både odlad mark och hemmaträdgårdar. Se den i klippet. Foto: SVT

Nya djurparken i Kivik lockar med humlor och flugor

Uppdaterad
Publicerad

Humlor, bin, flugor och fjärilar. Det är djur som Kiviks nya Nyttodjurpark lockar allmänheten med. Området är också tänkt att kunna användas till forskning och öka biologisk mångfald i odlingar.

Kiviks Musteri har startat parken tillsammans med forskare på Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Fritidsodlarnas Riksorganisation.

I parken bedrivs forskning om äppelodlingar och nyttodjur, men även allmänheten är välkomna att ta del av parken och få möjlighet att lära sig mer om de olika nyttodjuren.

Balans mellan nytto- och skadedjur

Enligt Jan Fleming Jensen, odlingschef vid Kiviks musteri, kan man öka den biologiska mångfalden genom att hitta en balans mellan skadedjur och nyttodjur i odlingarna.

– För vår del så handlar det om djur som kan pollinera och djur som kan äta insekter som vi kanske inte vill ha i våra äppelodlingar, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.