Den svarthuvade måsen på bilden är dokumenterad på en helt annan plats än Pepparholm. SVT Nyheters reporter Kenneth Sundin såg inte till några exemplar under sitt besök på ön. Foto: Martin Jonsson, Wikipedia / Kenneth Sundin

Nya invånare på konstgjord ö

Uppdaterad
Publicerad

Det biologiska experimentet i Öresund fortsätter. Nu har har även den svarthuvade måsen anslutit sig till Pepparholms fauna.

Den lilla ön som hjälper till att bära upp Öresundsbron har nu varit sin egen lilla värld i över femton år. Tanken har redan från början varit att lämna ekologin på ön ostörd från mänsklig påverkan.

Att stanna till på Pepparholm utan tillstånd är därför inte tillåtet för människor.

Men en gång om året bjuds journalister in för att dokumentera vad som hänt sedan sist.

Under måndagen den trettonde juni 2016 är det fåglar som står i fokus.

– Jag står här och tittar ut över en vacker liten damm med svanar, rapporterar SVT Nyheter Skånes Kenneth Sundin.

Bevingade nykomlingar i sikte

Då har den samlade presskåren just fått veta att svarthuvade måsar för första gången siktats på ön. Även strandpipan ska vara en nyinflyttad invånare.

Nämnas kan också den lite oväntade art som verkar ha blivit permanenta pepparholmsborgare – de vita kaninerna. De har troligen släppts av på ön av någon privatperson, och några planer på att avlägsna dem finns inte i nuläget.

– Men skarvarna, de som tidigare ställt till problem för flygen på Kastrup, har blivit betydligt färre, rapporterar Kenneth Sundin.

För ett par år sedan häckade runt 300 par på ön. Här krävdes ett mänsligt ingripande för bortdrivning, vilket nu alltså verkar ha gett resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.