Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För små ytor att flytta boskapen till under militära övningar i Revingehed ställer till det för Lilly Dahlgren och Karl Dahlgren och deras 1600 nötkreatur. Foto: Linda Ekström

Nya krav vid militärövningar tvingar boskap att lämna Revingehed

Publicerad

På de militära övningsfälten i Revingehed betar en stor hjord nötkreatur.

I flera år har det fungerat att flytta djuren under övningarna. Men fler och större övningar framöver gör att djuren kommer att få för små ytor och köttproducenten planerar därför att lägga ner verksamheten.

I 30 år har nötkreaturen på fälten i Revinghed samspelat med stridsvagnar och soldater. Marken ägs av Fortifikationsverket och KC Ranch har nyttjanderätt för sina betande djur.

Men nu har spelreglerna ändrats och det kommer bli problem att odla vinterfoder och tillflyktsytorna under övningarna kommer att bli för små, något som ATL var först med att rapportera om.

– De områden som djuren blir hänvisade till är så pass små att vi inte kommer kunna ha alla djuren där, säger Lilly Dahlgren, delägare på KC Ranch.

Ranchägarna menar också att marken de blir tillvisade för sina drygt 1600 nötkreatur är för blöt och sank.

– Djuren kommer att gå med dynga upp till knäna, säger Karl Dahlgren på KC Ranch.

Första hand militärt fält

Fortifikationesverket, som äger mark och fastigheter som Försvaret nyttjar, menar att det är en utmaning att kombinera de båda verksamheterna på Revingehed.

– Området är i första hand ett militärt övningsfält och behöver utvecklas för det syftet. Vi beklagar att en lång era med ranchdrift nu upphör och arbetar tillsammans med Försvarsmakten för en bra lösning på hur fältet ska skötas framöver, skriver Johanna Holst, pressekreterare, i ett skriftligt svar från Fortifikationsverket  till SVT Nyheter Skåne.

Lägger ner

Men om det inte går att få till en annan lösning menar KC Ranch att de måste avveckla sin verksamhet och kommer att lägga ner i början av nästa år.

– Livsmedelsproduktion är också viktigt, speciellt under krig, så att behöva lägga ner känns helt fel, säger Lilly Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.