Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö och kommunalråd, kräver att fler som vill bygga nya hyresrätter måste acceptera ekonomiskt bistånd som inkomstkälla.

Kravet för att bygga hyresrätter: Måste öppna för bidragstagare

Uppdaterad
Publicerad

De styrande i Malmö vill att fastighetsägarna tar ett större socialt ansvar. De som vill bygga nya hyresrätter i Malmö måste acceptera ekonomiskt bistånd som inkomst i en mindre del av beståndet.

Förtydligande: Texten har uppdaterats. Vi uppgav tidigare att förslaget till ny markanvisningspolicy innebär att 20 procent av hyresrätterna ska gå till bostadssociala åtgärder eller direkt till folk med försörjningsstöd. Korrekt är motsvarande tio procent av antalet lägenheter som ska byggas ska bli möjliga att söka för personer med ekonomiskt bistånd. Lägenheterna kan finnas både i bolagets gamla och nya bestånd. Tio procent av nybyggnationen ska också upplåtas till socialförvaltningen som står för kontrakten.

Det är svårt att få en hyreslägenhet i Malmö idag om man inte har arbete eller studerar. Få fastighetsägare accepterar ekonomiskt bistånd som inkomst, något som nu Socialdemokraterna tillsammans med Liberalerna i Malmö vill ändra på.

– Det blir en möjlighet att bygga Malmö helt, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö och kommunalråd.

Redan idag ska tio procent av de nybyggda lägenheterna upplåtas till kommunen som i andra hand kan hyra ut till bostadslösa. Men det räcker inte, menar Andreas Schönström. Det kommunala bostadsbolaget MKB har fått ta ett tungt ansvar.

Det handlar om integration

Nu vill de att tio procent ska läggas ut i bostadskön, Boplats Syd, möjliga att söka för malmöbor som har ekonomiskt bistånd.

– Vi möjliggör för att människor med ekonomiskt bistånd ska kunna bo var som helst i staden. Vi ska inte ha en stor koncentration i ett fåtal områden med människor som har försörjningsstöd – det handlar om integration, säger Andreas Schönström.

Tanken är att de tio procent som ska läggas ut i bostadskön kan vara antingen i det nybyggda huset eller lägenheter i äldre hus om man redan har det. Köplats gäller som för alla andra.

Oro att fastighetsägare ska backa

Policyn som klubbats i kommunstyrelsen och som kommer upp i kommunfullmäktige i december (skulle behandlats under torsdagen men sköts upp) oroar Fastighetsägarna Syd som ser en utmaning när det gäller små fastighetsägare som de menar redan tar en stor ekonomisk risk.

– Det blir en ytterligare risk med att godta försörjningsstöd som inkomst. Om något går snett var finns då den hjälpen att få för en liten fastighetsägare som man har när det är kommunen som har förstahandskontraktet, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd.

Susanne Rikardsson. Foto: Pressbild

Och Moderaterna i Malmö är rädda att fastighetsägarna ska svika Malmö.

– Risken är att fastighetsägarna inte accepterar villkoren och i högre grad väljer att bygga någon annanstans eller bygger bostadsrätter, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd.

Torbjörn Tegnhammar. Foto: Helena Bohm Nilsson/SVT

”Tycker det är rimligt”

Men fastighetsbolaget Tornet, som har 500 hyresrätter i Malmö, vill bygga mer i just Malmö och är inte orolig över den nya policyn.

– Jag kan tycka att det är rimligt att kommunen ställer de här kraven på oss, men hela bostadsmarknaden måste hjälpa till med integrationsfrågan, säger Göran Wendel, vd på Tornet.

Göran Wendel. Foto: Pressbild

Han menar att det kan vara viktigt att få en bostad först för att få jobb annars riskerar man att hamna i ett moment 22.

– Många får inte en möjlighet att få en lägenhet för att det ställs mycket krav och de hamnar alltid utanför trots att de egentligen är väldigt bra hyresgäster, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.