Enligt förvaltningsrättens dom ska Staffanstorp pröva familjens sansökan, eftersom familjen har den starkaste anknytningen till Staffanstorp. Foto: SVT

Nyanländ familj fick rätt mot Staffanstorps kommun

Uppdaterad
Publicerad

En nyanländ familj har fått rätt mot Staffanstorps kommun i en principiellt viktig dom om bistånd, när familjens bostadskontrakt löpt ut.

Familjen anvisades till Staffanstorp, som enligt bosättningslagen hade ansvar att ordna bostad, enligt P4 Malmöhus som var först att rapportera om domen. 

Bostad i andra kommuner

Staffanstorp ordnade dock tillfälliga bostäder i andra kommuner. När etableringstiden gick ut, sades familjen upp från bostaden man då hade i Malmö.  

Familjen ansökte då om hjälp, både i Malmö och Staffanstorp. Ingen av kommunerna ville dock hjälpa, utan hänvisade till varandra. 

Familjen överklagade, och nu säger förvaltningsrätten att Staffanstorp måste pröva familjens ansökan, eftersom familjen har den starkaste anknytningen till Staffanstorp. 

Kommunen ska överklaga

Staffanstorps kommun tänker överklaga domen.

– Vi har läst igenom domen och delar inte förvaltningssrättens mening. Det är inte tydligt vem som bär ansvaret. Det vill vi pröva och därför kommer vi att överklaga, säger Amanda Perborn, enhetschef vid arbetsmarknadsförvaltningen som handlägger frågan.

Förvaltningsrättens dom innebär däremot inte att kommunen måste ordna en ny bostad åt familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer