Naturreservat från norr till söder i Skåne kommer nu att bli arbetsplats för 80 nyanlända. Det är Länsstyrelsen Skåne som tillsammans med Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen nu ger möjligheten till ett halvårs praktik följt av ett halvårs anställning. Under praktiken kommer deltagarna att kunna lära sig hur ett naturreservat sköts. Arbetsuppgifterna kan röra sig mellan att röja betesmarker, stängsla hagar och sätta upp informationsskyltar i några utav Skånes närmare 300 naturreservat.
Arbetslivserfarenhet och integration
Projektet är tänkt att ge nyanlända arbetslivserfarenhet men också språkträning och nya kontakter i det svenska samhället. I projektet ingår även en grupp långtidsarbetslösa. En bra blandning människor enligt Jörgen Nilsson på Länsstyrelsen Skånes Naturvårdsenhet. Han menar att de långtidsarbetslösa i projektet ofta saknar motivation till arbete medan de nyanlända är ivriga att ta ett steg ut i det svenska arbetslivet.
– De lyfter varandra. De långtidsarbetslösa känner ett ansvar att lära de nyanlända svenska, säger Jörgen Nilsson på Länsstyrelsen Skåne.
Fackspråk kräver samarbete
Arbetet i naturreservat kräver sin särskilda utrustning och sitt särskilda språk. När deltagarna ska lära sig använda en röjsåg möter de ett språk som vanligen inte förekommer i SFI:s lärosal. Därför samarbetar SFI tillsammans med Skogsstyrelsen i projektet. När deltagarna ska lära sig det praktiska bruket av en röjsåg finns lärarna från SFI med ute på fältet. Det omvända gäller när den teoretiska kunskapen om de olika verktygen lärs ut. Då finns instruktörerna från Skogsstyrelsen med i SFI-klassrummet.
Framtida beredskapsstyrka
Efter anställningens slut är tanken att de flesta deltagarna ska lämna plats för en ny grupp nyanlända som ska kunna lära sig hur man sköter ett naturreservat. Tanken är att alla som har lärt sig handhavandet av ett naturreservat ska kunna kallas in om så skulle behövas. Det kan då handla om uppröjningsjobb efter oväder eller liknande.
– Det är mycket småpill på en del ställen, säger Jörgen Nilsson.
Enligt Jörgen Nilsson på Länsstyrelsen Skånes naturvårdsenhet har projektet fallit ut väldigt väl.
– De nyanlända är väldigt positiva. De tycker att det är skönt att komma ut istället för att sitta inne och de har mycket fart och arbetsvilja, säger han.