• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

I Skåne föds fler dödfödda barn än i Stockholm. Foto: TT

Nyfödd bebis dog på sjukhus efter kommunikationsmiss

Publicerad

En bebis dog av organsvikt efter att ha fastnat med sin skuldra vid förlossning på Skånes universitetssjukhus. Barnet var stort och förlöstes med sugklocka, men läkaren hade inte blivit informerad om riskfaktorerna.

Det ska ha tagit flera minuter att få loss skulderdystoci som barnet drabbades av vid förlossningen, vilket ledde till syrebris. Barnet avled två dagar senare på grund av organsvikt.

– Man kan inte säga att det var rätt eller fel, men det blev ett väldigt tragiskt utfall. Det hade ju inte varit fel att förlösa med kejsarsnitt men det var inte mot vetenskap och beprövad erfarenhet att välja sugklocka heller, säger Andreas Herbst, sektionschef på kvinnokliniken i Lund till Nyhetsbyrån Siren.

”Tydligare plan”

Efter händelsen gjorde kvinnokliniken i Lund en Lex Maria-anmälan.

– Flera riskfaktorer hade inte kommunicerats till läkaren som valde att förlösa med sugklocka. I efterhand kan man säga att det hade varit bättre att välja kejsarsnitt, säger Andreas Herbst.

Kvinnokliniken har uppdaterat sina rutiner för informationsöverföring mellan läkare.

– Vi måste ha en tydligare plan i journalen som skapas vid beslut om igångsättning när barnet är stor. Utifrån den information läkaren hade kan inte beslutet att förlösa med sugklocka kritiseras, säger Andreas Herbst till Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer