En pappersmaskin i pappersbruket och en linje i pappersmassfabriken kan stänga i morgon. Foto: Nymölla Bruk

Nymölla Bruk kan behöva halvera produktionen – vattennivån för låg

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för att pappersmassafabriken Nymölla bruk utanför Bromölla tvingas stänga halva sin produktion i morgon. Detta på grund av att vattennivån i Ivösjön sjunkit under fem meter över havet.

Efter bevakning av vattennivåerna under helgen har man nu kunnat konstatera att de är rerkordlåga för att man ska kunna producera som vanligt. Efter slutgiltiga tester kommer beslutet om eventuell stängning att fattas på måndagsmorgonen. Just nu håller fabriken på att förbereda för den eventuella stängningen.

– Det är utomordentligt viktigt med vatten, utan det kan vi inte producera pappersmassa, säger Michael Lindemann, fabrikschef på Nymölla bruk.

Bromölla

Enligt en vattendom som reglerar rätten och skyldigheten till bruk av vattnet i Ivösjön behöver vattennivån vara över fem meter öh och ha ett visst flöde.

Historiskt låga nivåer

För att ett beslut om begränsning av brukets produktion ska tas, ska det säkerställas att vattennivån ihållande är under fem meter. Senast det dokumenterades att nivåerna i Ivösjön var låga var år 1947, men då låg nivåerna på 5,3 meter. Det man ser nu är historiskt låga nivåer.

– Vi är väldigt väderberoende i det här, nu hoppas vi på regn. Massor av regn, säger Michael Lindemann.

Redan i början av sommaren såg man att avdunstningen från Ivösjön var exceptionellt hög, och att sjön sjönk snabbare än någon gång tidigare.

– I augusti sjönk nivån med åtta millimeter per dygn, det är ödesdigert, säger Michael Lindemann.

Viktig arbetsgivare

Nymölla bruk är Bromöllatraktens största privata arbetsgivare med 550 anställda. Men enligt Michael Lindemann kommer de de anställda inte att påverkas mer än att deras arbetsuppgifter kan gå från produktion till att gälla underhåll av maskinerna om stängningen går igneom. Än så länge är det svårt att säga hur länge stoppet skulle vara aktuellt att upprätthålla, det hela beror på vädret.

Det var Sveriges Radio som först berättade om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bromölla

Mer i ämnet