Skåne Kebab Döners försäljningsförbud hävs av Livsmedelsverket. Foto: TT Arkiv

Nytt beslut av Livsmedelsverket: Nu får kebaben säljas igen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har avslöjat att företaget Skåne Kebab Döner sålt kebabkött trots ett förbud från Livsmedelsverket. Nu hävs förbudet och kebabtillverkaren får återigen sälja sina produkter.

Den 23 november besökte Livsmedelsverket Skåne Kebab Döner för att följa upp att företaget har åtgärdat de brister som funnits tidigare. Köttet hade bland annat legat nära mögliga väggar, prover visade bakterien listeria och det fanns bristande hygienrutiner bland personalen.

– Men nu har företaget städat lokalerna, utbildat personalen och visat att de kan hantera livsmedel på ett säkert sätt, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.

Det kött som såldes efter förbudet den 25 oktober har nu återkallats och förstörts.

– Vi var även på plats när köttet kasserades, säger Karin Cerenius.

Nya analyser av kebaben

Vd:n för Skåne Kebab Döner menar att företaget har arbetat intensivt med att återigen kunna hantera livsmedel på ett säkert sätt.

– Vi har gjort allt vi kan. Vi har städat, satt upp nya rostfria väggar och gjort tester och analyser på kebaben, säger han.

Totalt var det sju ton förbjudet kött som nådde marknaden trots förbudet.

Har allt kött återkallats och förstörts?

– I det stora hela, ja. Men det kan så klart finnas en mängd kebab som hunnit nå konsumenten, säger Karin Cerenius.

Livsmedelsverket kommer att fortsätta att göra uppföljande kontroller hos företaget för att säkerställa att Skåne Kebab Döner följer myndighetens krav på livsmedelshantering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fanny Berg/SVT och Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.