Nytt hopp för barnen med sondmatning

Uppdaterad
Publicerad

Högsta förvaltningsdomstolen prövar nu frågan om personer som sondmatas har rätt till personlig assistans. Ett vägledande beslut väntas i höst.

Barnen som Janna, Selma, Eliana och Ludwig som behöver assistans för att de sondmatas har fått ett hoppingivande tecken från Högsta Förvaltningsdomstolen idag.

Frågan gäller – är sondmatning samma sak som att äta? Försäkringskassan har sagt nej och 9-åriga Eliana Khudayda från Malmö är en av de 74 barn som efter det fått sin assistans indragen förra året.

LÄS MER: Eliana vann kampen om rätt till assistans

Utdragen rättsprocess

Eliana Khudayda föddes med en grav funktionsnedsättning som gör att hon inte kan äta genom munnen. Hon sondmatas via en pegg på magen.

Domen ger en strimma hopp även till andra sondmatade barn. Foto: SVT

Hon och hennes familj har drivit en lång process för hennes rätt till assistans. Tre år har gått sedan första avslaget från Försäkringskassan.

LÄS MER: Rullstolsburne och blinde Ludwig 2,5 nekas personlig assistans

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen tagit upp hennes fall för att avgöra frågan och nu har de bett både Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting att tycka till, innan de fattar ett vägledande beslut i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.