Detaljerna återstår, men Ica siktar på att bygga ett stort distributionslager för e-handel i Malmö, säger Ola Fernvall, presschef för Ica-gruppen. Foto: Ica-gruppen

Nytt Ica-lager kan skapa 900 nya jobb i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Matjätten Ica siktar på att bygga ett e-handelscenter i Malmö. Ett lager på 50 000 kvadrat beräknas skapa 900 nya jobb.

– Det känns fantastiskt roligt och det är precis den här typen av jobb som Malmö behöver, säger Andreas Schönström vid Malmö stad.

Under tisdagen klubbade tekniska nämnden i Malmö igenom en markreservation i Tullstorp i nordöstra Malmö, vilket Sydsvenskan var först att skriva om. På hela 50 000 kvadratmeter väntas matjätten Ica bygga lager för e-handelsdistribution av livsmedel.

– De uppskattar att det kommer att innebära ungefär 200 ut- och 40 inleveranser om dagen och totalt kommer det att skapa 900 jobb, hälften på lagret och hälften med transporterna, säger Andreas Schönström, ordförande i Tekniska nämnden i Malmö.

Kan stå färdigt 2021

Ett eventuellt bygge väntas enligt ansökan stå klart 2021 och Ica berättar att satsningen är den del av en långsiktig plan för e-handel i storstadsregionerna.

– Vår e-handel växer och i Stockholm har vi nått så stora nivåer att det inte längre är effektivt att plocka i butikerna, så då har vi byggt ett e-handelslager där. E-handeln fortsätter att växa i både Malmö och Göteborg så nu tittar vi på en tidpunkt då det är värt att bygga e-handelslager även där, säger Ola Fernvall, presschef för Ica-gruppen.

Många detaljer återstår

Enligt Ola Fernvall är det många detaljer som återstår, men inom ett år tror han att Ica ska ha tagit ställning till om den reserverade tomten passar verksamheten. Han är dock tydlig med ambitionen att bygga ett e-handelslager någonstans i Malmö.

– Vi måste fortsätta diskutera innan det är helt i land. Vi kommer att hamna i Malmö, men det är mer en fråga om när, säger han.

Andreas Schönström på Tekniska nämnden säger att han är extra glad över att etableringen lär hamna i Malmö – 900 jobb är såklart välbehövligt var som helst, men den här typen av jobb passar som handen i handsken för den utbildningsnivå som många arbetslösa i Malmö, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.