Scoutläger i Kristianstad Foto: Sofia Hermansson

Värdegrund i fokus för scouter på läger

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett år tillbaka finns det ytterligare ett märke att ta på det internationella scoutlägret Jamboree i Kristianstad. Inom programmet ”Free being me” kan unga scouter tilldelas märken som bevis på väl utfört värdegrundsarbete.

– Vi ser att ungdomarna är de som springer först och då har vi ett skapat ett forum där de kan få leva ut det, säger Fredrik Larsson, presstalesperson på Jamboree.

I en vecka med start under lördagen arrangeras det internationella scoutlägret som kallas Jamboree i Kristianstad. Scouter från nästan alla världens länder deltar.

Nytt program

Senast som ett liknande läger höll till i Sverige var för sex år sedan. För ett år sedan beslutade svenska scoutkåren att arrangera ett återkommande internationellt evenemang, men start i år.

Då beslutades det även om ett nytt märke, eller snarare program till deltagarna.

– ”Free being me” är ett program där man jobbar med självkänslan och med att hitta sig själv, säger Fredrik Larsson.

Alla som deltar i programmet kan genom att uppfylla särskilda steg bli tilldelade märken. Fokus är frågor som rör skönhetsideal i samhället och andra utseendemyter, men även funderingar och värdegrundsarbete gällande HBTQ-frågor.

Ökat intresse bland unga

Fredrik Larsson menar att mycket är inspirerat av teman som de unga på olika sätt efterfrågat.

– Många unga tycker att det är viktigt med värdefrågor, där HBTQ-frågor är absolut centrala frågor.

Han menar att de har märkt ett ökat intresse för värdegrundsfrågor bland ungdomarna de senaste åren.

– Det är en del i vårt förnyelsearbete, då vi hela tiden vill vara relevanta i samhället. När scouterna startade för över 100 år sedan var pedagogiken nyskapande för den tiden. Tittar man på det idag, känns det inte lika aktuellt, säger han.

11.000 unga scouter deltar i årets Jamboree. Foto: Sofia Hermansson

Men det skiljer sig även mellan de olika nationella kårerna. Senast det arrangerades ett Jamboree deltog bland annat USA:s nationella scoutkår, där det inte är tillåtet att vara öppet homosexuell.

Öppna för alla

Något som den svenska scoutkåren inte står bakom.

– Scouterna är öppna för alla, det spelar ingen roll hur du ser ut eller vad för sexuell läggning du har.

– ”Free being me” är en del i detta, sedan jobbar vi med dessa frågor på många sätt.

Hur svårt är det att förändra en organisation med starka traditioner?

– En av våra styrkor är vår historia, vi har erfarenhet av att utveckla unga människor. Sedan gör vi det på olika sätt i takt med att samhället förändras. Där försöker vi hänga med.

Totalt kommer det 11.000 deltagare till årets läger. Flera tusen av dem kommer att delta i programmet, och för de som blir klara väntar ett scoutmärke att plocka hem.

– Det är ett sätt för oss att visa vad man lärt sig, speciellt när vi jobbar med yngre barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.