Han utmanar SD med nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

I Sverigedemokraternas fäste, Bjuv, pyr missnöjet mot partitoppen.
Nu startar lokale SD-politikern Tomas Olsson Framstegspartiet.

–Vi kommer ta en hel del av Sverigedemokraternas väljare, både i Bjuv och nationellt, säger han. Jag tror också att vi har stor chans att ta väljare från andra partier.

I Bjuv röstade 19,25 procent på Sverigedemokraterna i kommunvalet 2010. Det gör kommunen till partiets starkaste fäste i hela landet. Men nu har en spricka uppstått i och med nybildade Framstegspartiet.

Tomas Olssons engagemang i det nya partiet bygger på ett missnöje med Sverigedemokraternas styre nationellt. Inför årets val fick han veta av partitoppen att han inte är aktuell som valbar SD-politiker på de kommunala valsedlarna. Orsaken: en skuld hos kronofogden.

– Det är en gammal skuld som jag nu håller på att betala av nu och därför får jag alltså inte vara med och ställa upp i valet i år. Jag vet andra som till och med är dömda för brott som får sitta kvar. Varför får då inte jag det? säger han.

Tomas Olssons kritik mot Sverigedemokraternas partitopp får medhåll från SD:s starke man i Bjuv, Allan Jönsson.

– Jag förstår Tomas, det är synd att partiledningens agerande skapar den här sprickan, säger han.

Enligt honom skapar inte det nya partiet någon större spricka i lokalpolitiken, men däremot verkar sprickan vara störrre mellan lokalpolitiken och rikspolitiken. Allan Jönsson menar att det är dålig kommunikation från riksdagspartiet ner till fotfolket och att missnöjet är stort.

Ingen ur Sverigedemokraternas partiledning vill idag kommentera uppgifterna, men pressekreteraren Martin Kinnunen ser inte Framstegspartiet som ett hot utan menar att liknande partier har bildats tidigare men också lagts ner.

-Det kommer definitivt som en överraskning och jag ser det definitivt som ett hot, säger Allan Jönsson, SD i Bjuv.

Framstegspartiet har tidigare funnits i flera skånska kommuner. I Bjuv fanns det representerat i från 1988 till 2006, och då som nu var Tomas Olsson engagerad i partiet. Men enligt honom handlar det inte om ett gammalt parti som återuppstått utan ett helt nytt. I helgen samlades ett antal personer från olika håll i Sverige i Jönköping för att bilda partiet. Alla kritiska till vad de kallar Sverigedemokraternas toppstyre.

Tomas Olsson säger att han brinner för den lokala politiken, men att det är svårt att jobba som SD-politiker i Bjuv.

– Det blir tungrott när andra partier inte vill samarbeta med oss, säger han.

Med Framstegspartiet kommer det att bli annorlunda, tror han, trots att deras politik, enligt Tomas Olsson, i det stora hela inte skiljer sig så mycket från Sverigedemokraternas – förutom på en punkt.

– Vi fokuserar inte lika mycket på invandringen. Jag tror inte att en restriktiv invandringspolitik skulle lösa alla problem. Vårt fokus blir i stället att se till så att pensionärerna får det bättre, att de får minst 15 000 kronor i månaden efter skatt.

– Du kan inte rädda hela Sverige bara genom att dra ner på invandringen, det löser inte alla problem, säger Tomas Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer