Nytt svanpar i Malmös kanal får skydd av kommunen

Publicerad

Efter den uppmärksammade avlivningen av en svanhane i Malmö har nu en annan svanfamilj etablerat sig i kanalen. Malmö stad har låtit spärra av den nya häckningsplatsen vid Paulibron.

Enhetschef Joakim Florén på kommunens fastighets- och gatukontor tillbakavisar att de båda händelserna skulle ha något samband.

– Absolut inte. Det vi gjort nu är en normal säkerhetsåtgärd för att ge en svanfamilj lite lugn och ro på en väldigt publik plats. Det har inget att göra med historien kring svanhanen, säger Joakim Florén.

Upprörda protester

Det var i april som kommunens skyddsjägare sköt hanen i ett häckande svanpar nära polishuset. Händelsen utlöste en våg av upprörda protester, men Malmö stad försvarade sig med att hanen uppträtt aggressivt mot unga kanotister i kanalen.

Den nya svanfamiljen har valt ut en plats några hundra meter längre bort, invid en flotte vid Paulibron. Flotten och häckningsplatsen har nu båda spärrats av för besökare med en lång skyddsläns, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera.

Väntans tider

– Jag vet att svanparet går i väntans tider men känner inte till några uppgifter i övrigt, hur många ägg det handlar om och så vidare, säger Florén.

Verkar det som att folk accepterar avspärrningarna och lämnar nykomlingarna i fred?

– Ja, absolut. Jag har inte hört annat än att avspärrningarna respekteras.

Kan där finnas ett samband, har malmöborna blivit mer måna om sina svanar?

– Det kan förstås ha viss relevans. Det har ju skrivits en del om svanar den sista tiden, konstaterar Joakim Florén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer