”Odling har kraften att förändra liv”

Uppdaterad
Publicerad

En av eldsjälarna är amerikanen Ron Finlay som började odla på trottoaren utanför sitt hus i Los  Angeles. Vi mötte honom i stadsdelen Seved i Malmö som har två kvartersträdgårdar. ”Odling har kraften att förändra människors liv”, slår han fast.

Ron Finlay växte upp som ett av sju syskon en fattig stadsdel i Los Angeles. Som ung jobbade han extra med att klippa gräs och rensa i rabatter. Men det var först när han såg på tomatpaketet att grönsaken han var på väg att stoppa i munnen hade ett skal av ”shellack” som han beslöt att börja odla.

– Det var ju samma lack som vi använde i träslöjden! Jag ville inte äta upp en tomat som var täckt av giftig lack.

Ryktet spred sig

Efter att han börjat odla mitt bland asfalten i centrala South Central i Los Angeles spred sig ryktet om den kreative stadsodlaren. Efter  en tid intervjuades han av New York Times och blev inbjuden att hålla ett  ”Ted Talk-föredrag” som blixtsnabbt spreds över världen.

Sen dess befinner han sig på stadsodlarturné runtom i världen och när han besöker Malmö lotsas  han till kvarteret Seved i Malmö som han problem med kriminella gäng. Där sköter odlingsnätverket Seved sen ett par år tillbaka två trädgårdar med hjälp av invånarna.

– Många är så instängda i sina lägenheter, men genom trädgårdarna träffas de. Odlandet betyder gemenskap, odlandet betyder integration, säger Maria Kim Persson från odlingsnätverket.

Hon är väl medveten om att trädgårdsodling av många unga inte alls betraktas som ”coolt”.

– Men när vi odlat nära gator här på Seved där det är mycket ”häng” så har vi alltid blivit väl bemötta, berättar hon. Unga kommer fram och frågar vad vi gör och ber oss göra nån ful plats mer grön.

Bara betong?

För även den som inte själv odlar mår bra av en grönare innerstad, konstaterar Ron Finlay.

– Tänk dig att du varje dag bara ser betong, skräp, smuts på gatorna. Och tänk dig istället att du ser höga solrosor, luktar på jasmin och lavendel. Vilka intryck påverkar dig mest positivt?

Han får också många bevis på att odlandet faktiskt förändrat tillvaron för många människor.

– En son skrev att han fått tillbaka sin pappa som inte längre bara satt och hängde utan börjat odla sin trädgård efter att ha sett mitt föredrag.

Maria Kim Persson säger ungefär samma sak. Att påta i jorden ger kraft och energi även för den som inte kan något alls om trädgård.

– Att gräva i jorden är det  mest naturliga vi kan göra. Det är helande vare sig du vill eller inte.

Odla människor

Ron Finlay som arbetar mycket med ungdomar i sin egen stadsdel i Los Angeles pratar om att han vill ge ordet gangster en helt ny innebörd.

– Du är ingen gangster om du rånar folk som många unga tror. Du är gangster om du odlar jorden, om du är kreativ, om du utbildar dig.

Idag måndag visas en dokumentärfilm i Malmö om hans stadsodlande. Själv har han redan  hunnit resa vidare till urbana odlare i Köpenhamn.

– Mitt projekt handlar om så mycket mer än mat och odlande. Det handlar om att odla människor. Att ge dem möjlighet att förverkliga sig själva.

Filmen visas på biograf Panora i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.