Det är forskare vid Lunds universitet som drar slutsatsen att många operationer sker i onödan efter att ha följt behandlingar av närmare 2 000 kvinnor med godartade cystor och knutor i sina äggstockar.
Alternativet att genomföra regelbundna ultraljudskontroller av äggstockarna fungerar minst lika bra och är säkrare, enligt studien.
”Se över rutinerna”
Lil Valentin, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, har lett undersökningen och vill nu se att sjukvården ändrar sina metoder. Traditionen talar dock emot, menar hon.
– Det är fruktansvärt svårt att ändra på något i sjukvården. Gamla sanningar lever kvar i evigheters evigheter, säger hon till TT.
Värst för äldre kvinnor
– Jag tycker att man ska ifrågasätta varför man utsätter kvinnor för riskfyllda operationer om de inte lider av besvär och tumören ser godartad ut. Ofta upptäcker man dessutom tumörerna av en slump.
Några av de sidoeffekter Lil Valentin tar upp är tarmvred eller kronisk smärta, och för kvinnor i fertil ålder finns risk för fertilitetsproblem. Operationerna är dock som mest riskfyllda för äldre kvinnor.
Äggstockstumörer
Äggstockstumörer är en vanlig form av cystor eller knutor som i de flesta fall är godartade och därmed försvinner utan behandling. Det finns dock äggstockstumörer som utgörs av cancer, vilket då kallas för äggstockscancer eller ovarialcancer.
Hos kvinnor i 60-årsåldern är ungefär hälften av alla äggstockstumörer av typen cancer. Varje år insjuknar ungefär 13 av 100 000 kvinnor i Sverige i äggstockscancer.
Enligt siffror från Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi (Gynop-registret) utfördes år 2016 över 5 000 operationer för godartade förändringar i äggstockarna. Registret är dock inte heltäckande över landet, och det kan därför röra sig om ännu fler operationer.
Källa: Nationalencyklopedin, Lunds universitet