Äggstockstumörer är en vanlig form av cystor som i de flesta fall är godartade. Det finns dock äggstockstumörer som utgörs av cancer, vilket då kallas för äggstockscancer eller ovarialcancer. Foto: TT

Ofta onödigt att operera äggstockar

Publicerad

Kvinnor utsätts ofta för riskfyllda operationer för godartade tumörer i äggstockarna helt i onödan, visar en ny studie från Lunds universitet.
Forskare menar nu att sjukvården borde se över behandlingarna.

Det är forskare vid Lunds universitet som drar slutsatsen att många operationer sker i onödan efter att ha följt behandlingar av närmare 2 000 kvinnor med godartade cystor och knutor i sina äggstockar.

Alternativet att genomföra regelbundna ultraljudskontroller av äggstockarna fungerar minst lika bra och är säkrare, enligt studien.

”Se över rutinerna”

Lil Valentin, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, har lett undersökningen och vill nu se att sjukvården ändrar sina metoder. Traditionen talar dock emot, menar hon.

– Det är fruktansvärt svårt att ändra på något i sjukvården. Gamla sanningar lever kvar i evigheters evigheter, säger hon till TT.

Värst för äldre kvinnor

– Jag tycker att man ska ifrågasätta varför man utsätter kvinnor för riskfyllda operationer om de inte lider av besvär och tumören ser godartad ut. Ofta upptäcker man dessutom tumörerna av en slump.

Några av de sidoeffekter Lil Valentin tar upp är tarmvred eller kronisk smärta, och för kvinnor i fertil ålder finns risk för fertilitetsproblem. Operationerna är dock som mest riskfyllda för äldre kvinnor.

Äggstockstumörer

Visa

Äggstockstumörer är en vanlig form av cystor eller knutor som i de flesta fall är godartade och därmed försvinner utan behandling. Det finns dock äggstockstumörer som utgörs av cancer, vilket då kallas för äggstockscancer eller ovarialcancer.

Hos kvinnor i 60-årsåldern är ungefär hälften av alla äggstockstumörer av typen cancer. Varje år insjuknar ungefär 13 av 100 000 kvinnor i Sverige i äggstockscancer.

Enligt siffror från Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi (Gynop-registret) utfördes år 2016 över 5 000 operationer för godartade förändringar i äggstockarna. Registret är dock inte heltäckande över landet, och det kan därför röra sig om ännu fler operationer.

Källa: Nationalencyklopedin, Lunds universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer