Problemet med dumpning av grovsopor på återvinningsstationerna har blivit värre under den pågående pandemin. Foto: Abir Shalati/SVT

Ökad sopdumpning under pandemin

Publicerad

Trycket är fortsatt högt på Skånes återvinningsstationer till följd av pandemin. Samtidigt växer problemen med dumpning, när avfall som inte hör hemma i sorteringskärlen kastas i eller vid sidan av dem.

– Det kan handla om sängar, soffor, bokhyllor. I värsta fall får vi även ta emot hushållssopor och restaurangavfall, säger Kerstin Wärn, regionchef för Skåne på branschorganisationen FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Just matavfallet kan skapa väldiga problem genom att dra till sig ohyra och tvinga ut FTI:s personal på saneringsrundor.

Ökade kostnader

Notan för den typen av extraåtgärder har också växt dramatiskt under 2021, för Skånes del med hela 29 procent.

– Det har varit extrautryckningar över hela länet, men särskilt Kristianstad, Helsingborg och Bjuv har varit särskilt hårt drabbade, berättar Kerstin Wärn.

Tvingades stänga

Återvinningsstationen i Nosaby utanför Kristianstad fick nyligen stängas eftersom anhopningen av icke-återvinningsbara sopor blev för stor.

– Där pågick en väldig dumpning av bland annat bildäck, men det var ändå ett tråkigt beslut att behöva ta. Avfallsmängderna har ju ökat under hela pandemin, när folk jobbat mycket hemma och handlat mer på nätet. Antalet stationer skulle snarare behöva bli fler än färre, säger Kerstin Wärn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.