Foto: SVT Skåne

Ökning av misstänkt sexhandel med flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Mikamottagningen vid Malmö stad har sett en kraftig ökning av ärenden som gäller människohandel för sexuella ändamål. Minderåriga är en utsatt grupp, och där är ensamkommande flyktingbarn överrepresenterade.

Personalen på Mika kommer allt oftare i kontakt med barn som misstänks ha blivit utsatta för människohandel för sexuella ändamål.Mottagningen vid Malmö stad kopplas in i ett tidigt skede när ett ärende som rör människohandel blir aktuellt i Skåne.

De flesta av barnen är ensamkommande flyktingar och majoriteten kommer från afrikanska länder. En del uppger att de blivit utsatta av någon närstående.

– Det kan se ut på många olika sätt. Det är inte ovanligt att asylsökande barn kommer hit med någon vuxen som inte är vårdnadshavare, möjligtvis en släkting eller någon man träffat på vägen eller känner sedan tidigare. Den vuxne ser en möjlighet att tjäna pengar på barnet. Det finns ofta ett beroendeförhållande till den vuxne, att man blivit hjälpt till Sverige eller liknande, säger Lisa Green, länskoordinator mot människohandel vid Mika.

Mörkertalet kan vara stort

Mellan 2010 och 2014 ökade antalet ärenden där Mikamottagningen misstänker människohandel med minderåriga från noll till 20. Under 2015 minskade antalet till fjorton fall, vilket kan bero på en brist på resurser för att uppmärksamma nya ärenden under den speciella flyktingsituationen i höstas. På Mika tror man därför att mörkertalet är stort.

– Det är inte ovanligt att vi har haft personal från boenden som har hört av sig att de har någon person som ofta blir hämtad av andra vuxna, försvinner på märkliga tider, och är borta länge. Eller att de har ovanligt mycket pengar eller flera mobiltelefoner. Det kan vara sådana saker där det kan vara värt att fråga barnet vad det handlar om och öppna för ett samtal med barnet så att barnen känner en trygghet i att prata med personalen om det, säger Lisa Green.

Flytt från nätverk

Omsorgsföretaget Aleris, som har drivit ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn i Malmö, hade under förra året flera misstänkta fall av människohandel för sexuella ändamål. Det har rört sig om både pojkar och flickor, i olika åldrar, enligt Kristina Rosén, föreståndare för Aleris boende i Malmö.

– Det har varit flickor som funnit sig i Malmö och lyckats fly från nätverk som har velat gifta bort dem mot deras vilja. Det har varit små barn under tio år som har försetts med mobiltelefoner och mer eller mindre tvång från den som har gett dem mobiltelefonen att hålla dem uppdaterade om vad de gör och var de befinner sig på ett väldigt kontrollerande sätt. Det har förekommit barn som har skrivits in hos oss utan någon ägodel men efter ett par dagar kunde de vara försedda med märkeskläder och guldklockor, säger Kristina Rosén.

I vissa fall har misstankarna lett till omedelbara omplaceringar, men i andra fall har kommunen inte kunnat bevilja en skyddad placering.

– Då har vi på Aleris istället ökat vår tillsyn av ungdomarna för att maximera, för vi kan aldrig garantera, skyddet genom ökad bemanning och kontroll av var ungdomarna rör sig, säger Kristina Rosén.

Människohandelsärenden i Malmö enligt Mika

Siffrorna visar alla människohandelsärenden i Malmö stad där offret är under 18 år. Statistiken kommer från Mikamottagningen i Malmö och bygger på de fall de mött i sitt arbete.

2010: 0

2011: 1

2012: 7

2013: 10

2014: 20

2015: 14

Fakta: Mika Malmö

Mika är en avdelning inom Malmö stad som jobbar mot människohandel. Mottagningen vänder sig till personer som säljer, köper, byter eller konsumerar sexuella tjänster på olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.