Kommuner kan inte neka sommargäster hemtjänst slår en domstol fast. Foto: Henrik Holmberg/TT

Olagligt att neka sommargäster hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner tänker neka hemtjänst till personer som inte är åretruntboende. Det är olagligt, slår en domstol fast.

Men socialminister Lena Hallengren (S) förstår kommunerna. Hon tycker att de berörda personerna bör stanna hemma.

– Det kommer fler somrar, säger hon till TT.

Båstad tillhör de kommuner som beslutat neka sommargäster hemtjänst i år med hänvisning till det ansträngda läget i coronasmittans spår. Detsamma har Falkenberg gjort. Beslutet strider mot socialtjänstlagen, vilket Falkenberg var helt på det klara med. Men på grund av viruskrisen klarar inte verksamheten mer ansåg socialnämnden som ville göra ett tillfälligt avsteg från lagen.

Beslutet upphävs

På måndagen konstaterade förvaltningsrätten i Göteborg att Falkenbergs beslut bryter mot socialtjänstlagen och därför upphävs. Kommuner kan inte neka sommargäster hemtjänst. Att det pågår en pandemi betyder inte att en kommun ”kan välja om den vill följa gällande lagstiftning eller inte” enligt domstolen.

Domen är den första i sitt slag och utslaget förvånar inte socialminister Lena Hallengren.

– Men vi får inte ha en verklighet som innebär att personer som är berättigade till hemtjänst inte tar hänsyn till den väldigt speciella situation vi befinner oss i, säger hon.

”Stanna hemma”

Lena Hallengren betonar vikten av kommunikation mellan de berörda kommunerna – alltså hemkommunen och sommarkommunen – och också med den person som förväntar sig hemtjänst.

– Nu har vi väldigt starka rekommendationer och restriktioner för att personer över 70 år ska begränsa sociala kontakter och undvika allmänt icke nödvändiga resor.

– Det är bättre att man stannar i sin hemkommun där man vet att man kan få sina behov tillgodosedda.

TT: Även om det innebär att man får stanna hemma hela sommaren och inte åka till sin stuga till exempel?

– Ja, så kan det behöva vara. Man behöver ju inte sitta inomhus utan kan vara ute och få frisk luft. Men man ska minimera sina sociala kontakter och sitt resande, svarar Lena Hallengren.

Kan överklaga

Falkenbergs kommun har ännu inte beslutat om man ska överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.