Olika regler för KUB-test

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna är väldigt olika i olika landsting för vilka gravida kvinnor som erbjuds så kallad KUB-test. I Skåne erbjuds undersökningen bara till kvinnor över 33 år.

Emma och Fredrik väntar barn till våren. Eftersom Emma är diabetiker har hon också gjort en KUB test, en fosterdiagnostik baserad på utlraljud och blodprov. Testet bedömer sannolikheten för missbildningar och kromosomavvikelser som Downs syndrom.

– Det kanske var just för att kunna förbereda mig om det var något, säger Emma Trofast.

– Man har ju lite katastroftänkande emellanåt. Kan man utesluta det så blir man väldigt mycket lugnare, säger Fredrik Carlsson.

Är undantag

Men Emma och Fredrik är undantag. I Skåne erbjuds undersökningen bara till kvinnor över 33 år. Och trycket är stort på Helsingborgskliniken, där man ofta tvingas säga nej till dem som är yngre.

– I vissa landsting för alla göra undersökningen, i andra får ingen göra det, säger Alf Maesel som är överläkare på kvinnokliniken i Helsingborg.

– Efterfågan är mycket större. Yngre kvinnor kan åka till exempelvis Danmark och betala själva. Det är ett orättvist

förhållande.

Efterlyser debatt

I Danmark har man nationella riktlinjer och erbjuder alla gravida Kub-test. Aborterna har ökat och antalet barn med downs syndrom har sjunkit drastiskt. Danska Downsföreningen efterlyser etisk debatt.

– Jag tycker man ska lyfta upp debatten till en etisk diskussion om förstasortering, säger Grete Fält Hanssen från Landsföreningen Downs syndrom.

– Vi behöver en debatt om hur man hanterar tekniken.

I Sverige är antalet födda barn med downs syndrom fortfarande konstant eftersom Kub-testet erbjuds olika över landet och till en begränsad åldergrupp. Men i den gruppen kan man se att aborterna ökar vid kromosomavvikelser.

– Det pogår en ständig etisk debatt. Det tycker jag också gör att det måste blir en central styrning hur det ska se ut i hela landet, säger Alf Maesel.

Hade behållit

Vad skulle Emma och Fredik då gjort om testet visat på en kromosomförändring.

-Jag hade inte gjort nåt, jag hade behållit barnet, säger Emma.

– Vi står väldigt nära ett barn som har kromosomfel och som vi tycker jättemycket om, säger Fredrik.

– Jag tror inte man kan tänka på det nu. Det får man i så fall ta då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.