Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De bara pressade ut barnet – mot min vilja, säger Olivia som födde sitt andra barn i Lund på sjukhuset. Hör mer i klippet om händelsen som hon menar är ett övergrepp på hennes rättigheter som patient. Foto: Privat

Olivia stämmer Region Skåne: ”Jag blev utsatt för förlossningsvåld”

Uppdaterad
Publicerad

Olivia har både fysiska och psykiska men efter att hennes barn pressades ut ur henne 2017 på förlossningsavdelningen i Lund. Nu stämmer hon regionen och företräds av Centrum för rättvisa.

– Det heter vård, inte våld. Jag blev utsatt för förlossningsvåld, säger Olivia.

Yttre press, alltså när vårdpersonal lägger sig över den födande personens mage i syfte att trycka ut barnet under en förlossning, rekommenderas inte. Så står det i de allra flesta regioners riktlinjer för god förlossningsvård. Ingreppet medför risk för betydande skador på både den födande och på barnet.

I vissa fall är det en åtgärd för att få ut barnet i tid om det finns risker för hälsan. Men i Olivias fall var det en helt normal förlossning.

Skrek: ”Ta bort armen”

Olivia hade dessutom uttryckligen sagt nej till den typen av metoder i både vårdplan och förlossningsbrev men ändå skedde det, något TV4 var först med att berätta. Hennes barnmorska la sig över hennes mage och forcerade ut barnet med hjälp av armbågen.

– Jag skrek ta bort armen men hon fortsatte.

Skrevs inte in i journalen

Ärendet har kritiserats av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för att barnmorskan inte journalförde ordentligt och för att Olivia fick bristande stöd. Även Löf, regionernas gemensamma och rikstäckande försäkringsbolag för patienter, har kritiserat Region Skåne.

Men ingenstans har patientlagstiftningen prövats. Enligt den har vårdpersonal en skyldighet att informera om riskerna om olika åtgärder samt inhämta ett samtycke från patienten. Något som aldrig gjordes i Olivias fall.

– Det här blir det första liknande fallet som prövas i domstol. Patientlagstiftningen behöver ett omtag och patienters rätt till samtyckande måste belysas. I dag är det allt för svårt att utkräva ansvar, säger Helena Myrin som är jurist på Centrum för rättvisa.

Ansvarig chef: Ärendet måste få sin gång

Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus, avböjer en intervju men lämnar en skriftlig kommentar till SVT:

”Det här ärendet måste nu få ha sin gång och jag har inga kommentarer om stämningsansökan. Principen om informerat samtycke i sjukvården är viktig. Det gör vi vårt yttersta för att tillgodose. I akuta situationer som kräver snabba beslut för patientens säkerhet är detta en större utmaning än vid planerad vård”, skriver hon.

I klippet får du möta Olivia och höra hur hon har påverkats och om skadan som hennes barn fick till följd.

Det här är ”yttre press”

  • Yttre press är en form av forcerad utdrivning där vårdpersonal med sin tyngd trycker ut barnet under förlossning.
  • Metoden bör undvikas eftersom det finns risk för stora bristningar enligt både IVO samt flera regioners egna riktlinjer för förlossningar.
  • Även WHO, World Health Organisation avråder specifikt från att använda metoden.
  • Förutom bristningar kan moderkakan lossna och organ i buken brista om utövaren inte är försiktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.