Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
18-åriga Olivia Neilands från Malmö var med i laget som tog EM-brons i voltige. Foto: Bernard Mikulic

Olivia tog historisk EM-medalj i Voltige

Uppdaterad
Publicerad

Voltige är en spektakulär sport med hästar och voltigörer som gör konster på hästryggen. Det handlar om styrka, balans, uttryck och inte minst är samarbetet med hästen viktigt. På fredagen tog det svenska laget medalj i freestyle.

18-åriga Olivia Neilands från Malmö är mycket nöjd dagen efter medaljen. Hon tävlar för Svea Voltige i Arrie och var en av sex medlemmar i det svenska lag som på fredagen vann brons i lag för seniorer.

– Det känns helt otroligt att vi tog EM-brons. Det känns coolt att ha en  medalj och även om jag kommer att tävla mest invididuellt i framtiden så känns det som ett bevis på att jag har gjort något bra, säger Olivia Neilands.

– Att ta en medalj på ett internationellt mästerskap är fantastiskt bra och vi har inte tagit medalj på 21 år. Vi tror att denna medalj betyder jättemycket och att fler kommer att vilja testa Voltige, säger Ted Velander från arrangörsklubben Svea Voltige.

Största mästerskapet

Vid tävlingarna i Flyinge avgörs VM för juniorer och för unga voltigörer men också EM för seniorer. Därmed är detta den största samlade mästerskapet i Voltige någonsin med 700 tävlande och 135 hästar. Och för Olivia Neilands är det extra spännande att tävla så nära hemmaplan.

–Det känns jättekul. Det är lite mer pirrigt och press. Jag har haft mycket familj och vänner här som varit och tittat och då vill man ju visa dem vad man kan. Men det känns också tryggt att springa in i Flyinge eftersom jag har gjort det så många gånger, säger Olivia Neilands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.