Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olof Johansson lämnade regeringen på grund av Öresundsbron. Hör honom berätta vad han tänker om det i dag – 26 år senare. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Olof Johansson (C) lämnade regeringen på grund av Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns det inte många som högljutt protesterar mot Öresundsbron. Annat var det på 90-talet då brobygget planerades.
– Vem fan vill tura på en bro, sa kritikerna i Helsingborg och i Stockholm lämnade miljöminister Olof Johansson (C) in sin avskedsansökan på grund av att Öresundsbron skulle byggas.

Det har gått 26 år sedan Olof Johansson (C) lämnade regeringen eftersom han ansåg att det var fel att bygga en bro mellan Danmark och Sverige. Han har inte ångrat sitt beslut.

– Aldrig, säger Olof Johansson.

Regeringen byttes ut under byggprocessen

Beslutet att Öresundsbron skulle byggas undertecknades mellan svenska och danska regeringen 1991, då hette statsministern Ingvar Carlsson (S). Tre år senare var Carl Bildt (M) statsminister och Olof Johansson (C) miljöminister.

– Det handlar inte bara om en bro. Det handlar om hur mycket biltrafik den skulle skapa. Vi har en miljökris i världen. Är det bra att trigga biltrafiken, frågar Olof Johansson retoriskt.

Han säger att han aldrig varit motståndare till en fast förbindelse över Öresund.

– Mitt parti ville ha en borrad tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Den skulle var för tåg, inte biltrafik, säger Olof Johansson (C).

”Öresundsbron en riskfaktor”

Det är miljön i Östersjön som Olof Johansson primärt vill värna om.

– Öresundsbron är en riskfaktor och kommer alltid att vara det men jag utgår ifrån att de har muddrat på rätt sätt och fångat in skiten och ser till att inte saker och ting förstör, säger Olof Johansson.

Hör Olof Johansson berätta hur det gick till när han lämnade in sin avskedsansökan till Carl Bildt i klippet ovan.

Demonstration mot brobygget i Helsingborg 30 maj 1990. Foto: Kulturmagasinet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer