Ebo-lagen kom till för att asylsökande skulle kunna bo hos släktingar och vänner, men har bland annat lett till trångboddhet. Foto: TT

Olovlig andrahandsuthyrning ökar starkt i Malmö

Publicerad

Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, utreder just nu ett 100-tal fall där lägenheter sannolikt har hyrts ut utan tillstånd från hyresvärden.
– Ibland har samma lägenhet hyrts ut till ett tiotal personer, berättar Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB.

Det råder stor brist på lägenheter i Malmö och därmed ökar också efterfrågan på andrahandsbostäder. Det syns på nätet där flera hemsidor i dag förmedlar boende i andra hand.

MKB får också ta emot ett växande antal anmälningar om misstänkt olovlig andrahandsuthyrning.

– Ofta är det andra hyresgäster i våra fastigheter som ringer oss. De märker att det står nya namn på dörren eller att okända människor rör sig i huset, säger Mats Nilsson.

”Finns en marknad att sälja adresser”

MKB har nu bildat en grupp som för närvarande arbetar med ett hundratal fall av olovlig andrahandsuthyrning. De kontaktar personen som står på förstahandskontraktet och ber om en förklaring till varför andra personer bor i lägenheten. Ibland kan 10-15 personer vara skrivna i en och samma lägenhet, vilket dock inte betyder att alla verkligen bor där. För många nyanlända är det viktigt att kunna visa en mantalsskrivningsadress för att kunna uppbära etableringsstöd.

– Det är klart att det finns en marknad för att sälja adresser. Men det är tråkigt att människor skor sig på dem som har det allra svårast, säger Mats Nilsson.

MKB tillåter endast andrahandsuthyrning om den ordinarie hyresgäster ska arbeta eller studera på annan ort, göra en längre resa, blir allvarligt sjuk eller ska provbo med sin sambo.

Det krävs intyg från såväl läkare som nya arbetsgivare och nya skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer