”Om jag skriver att jag är blind får jag aldrig komma på intervju”

Uppdaterad
Publicerad

Mirjana Krisanovic förlorade sin syn när hon var tio. Nu är hon 24 år och har kämpat länge för att få ett heltidsjobb trots att hon har en utbildning. Efter treåriga studier på studie-och yrkesvägledarprogrammet på Malmö universitet ska hon ut på arbetsmarknaden igen.

Hon föddes med en ovanlig sjukdom som påverkade hennes syn. När hon var tio år miste hon sin syn helt och blev blind. Studierna har även varit en viktig del av hennes liv och till sommaren kommer hon att avsluta sin treåriga utbildning. Samtidigt upplever hon att det är svårt att få ett jobb och att få arbetsgivare att se henne och inte hennes blindhet.

– Det är ganska jobbigt att alltid behöva bli sedd som den blinda tjejen. Jag vill bli sedd som alla andra som söker jobb. En person som har meriter, färdigheter och talang, oavsett funktionsnedsättning, säger Mirjana Krisanovic.

Val 2018 – Jobb

Självständig person

Mirjana har tidigare fått timanställningar men aldrig någon fast anställning. Hennes vänner beskriver henne som en självständig person, men på grund av hennes funktionsnedsättning anser Mirjana att hon inte har fått chansen att få visa sina kunskaper.

– Jag känner att det har varit ganska svårt att över huvud taget få chansen att få komma till en arbetsintervju eller audition. Om jag skriver att jag är blind i mina jobbansökningar får jag aldrig chansen att komma på en intervju, säger hon.

Bloggar om livet

Trots motgångar har Mirjana försökt inspirera andra genom sin blogg. Där publicerar hon även inlägg på alla sina äventyr hon gör, som att bestiga berg i Nepal, dansa och vara skådespelare.

– Tyvärr känner jag ibland att mina prestationer jämförs med att jag är blind. Folk tycker att det är fantastiskt det jag gör med tanke på att jag är blind och jag önskar att mina prestationer bara kunde ses som prestationer och inte alltid vägas upp till min funktionsnedsättning.

Mirjanas nästa mål är att flytta till Stockholm och få ett jobb som studie-och yrkesvägledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Jobb

Mer i ämnet