Foto: tt

Tvättmetod utan tvättmedel kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Försök och satsningar på att tvätta med så kallat ultrarent vatten har pågått en längre tid, bland annat av Malmös kommunala bostadsbolag MKB. Metoden får emellertid kritik av forskare.

SVT rapporterade redan 2016 om MKB:s pilotprojekt med avjoniserat vatten. Sedan dess har metoden provats på flera ställen runt om i landet.

– Min personliga uppfattning är att när nya grejer kommer så är det bra att någon är positiv och någon negativ. Det är inte bra att alla springer åt samma håll, säger Magnus Röman, före detta projektledare för hållbarhetsprojektet med tvättmedelsfria maskiner på MKB Fastighets AB.

Metoden möts av kritik från forskare

– Företagen som säljer tjänsterna hävdar att det ultrarena vattnet får nya egenskaper genom deras process – det får det inte. Det finns ingen som helst vetenskaplig teori som kan förklara det här. Skulle det vara så hade det varit ett enormt forskningsgenombrott, säger Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet.

Ultrarent vatten är vanligt vatten som filtrerats och avjoniserats. Vattnets ledningsförmåga mäts sedan för att konstatera att det inte innehåller joner eller andra partiklar. Det är vanligt och används inom forskningen. Men att det skulle vara effektivt för att rengöra kläder ställer sig Ulf Ellervik tveksam till.

– Smuts är fett. Vi använder tvättmedel för att lösa fett. Att vatten är ultrarent ger det inte några nya egenskaper – det innebär inte att det plötsligt löser fett. Därför ser jag inte att ultrarent vatten skulle vara mer effektivt än vanligt kranvatten, säger han.

Företaget å sin sida hävdar att ett flertal godkända tester visar på att metoden fungerar.

Ska utvärderas av MKB

– Detta är ett pilotprojekt hos oss, på fyra tvättmaskiner i två tvättstugor av totalt 700 tvättstugor. När vi bedömde om tekniken var intressant för oss att testa tog vi del av tvättresultat som företaget presenterade, vilka visade att tekniken tvättar rent enligt ett test med EU-blomman, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Hon berättar att de utvärderar såväl teknik som energieffektivitet och kundnöjdhet. Slutsatserna kommer sammanställas i en rapport när projektet är slut senare i år. Den sammanvägda bedömningen kommer även ta hänsyn till annan information, däribland den uppkomna kritiken.

Kritiken har tidigare uppmärksammats av ETC och Ny Teknik. SVT Nyheter Skåne har sökt företaget som tillhandahåller tjänsten till MKB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.