Datahaveri på skånska sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Läkare i Skåne är djupt oroade efter torsdagens omfattande datorhaveri. – Hela vår verksamhet äventyrades, säger Fredrik von Wowern, skyddsombud på akuten i Malmö.

En uppdatering av 26 000 datorer i Region Skåne orsakade omfattande nätverksproblem i vården på torsdagen. Patientjournaler och andra medicinska system kunde inte användas som normalt förrän vid 18-tiden på kvällen.

– Situationen blir riskfylld, i synnerhet för patienter som kommer in till akuten när vi saknar medicinsk historia.

I dag träffas ansvariga chefer för att försöka reda ut vad som hänt.

– Jag har inte hela bilden klar för mig men vi ska se hur stora konsekvenserna har blviti när vi träffas nu på förmiddagen, säger Lars Kristensson, förvaltningschef på Medicinsk service till SVT Sydnytt.

Nätverket slogs aldrig ut helt, men var slött till den grad att det knappt gick att använda. Enligt Lars Kristensson påverkade det samtliga nätverksapplikationer och medicinska system, såsom patientjournalerna och labbsvar. Även reservsystemet påverkades.

Enligt uppgifter till SVT Sydnytt fick planerade operationer ställas in på bland annat sjukhuset i Kristianstad. Det eftersom säkerheten inte kunde garanteras när personalen inte kom åt journalerna.

– Jag vet inte hur många operationer som fick ställas in. Det är bland annat det vi ska ta reda på men det har inte skett några allvarliga incidenter, säger Lars Kristensson, förvaltningschef på Medicinsk service.

Windowsuppdatering låg bakom

Orsaken till nätverksproblemen var att 26 000 windowsdatorer inom Region Skåne skulle uppdatera till Microsofts kommunikationsprogramvara Lync version 2013. Uppdateringen skedde när datoranvändarna loggade på sina datorer på morgonen.

I normalfallet sätts en lastbalansering in så att enbart en bestämd andel av nätverkets totala bandbredd går åt till uppdateringen, men det gjordes inte i det här fallet. Konsekvensen var att ju fler personer som startade sina datorer, desto större blev belastningen på systemet. Till slut blev det trögt som sirap, enligt Lars Kristensson.

– Mänskliga misstag kan alltid ske. Men det är förstås inte bra och vi ska nu se om det går att förebygga på något sätt, säger han.

Problemen var som störst under förmiddagen och fram till lunch. Vid 18-tiden på kvällen var nätverket åter i full drift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer