Skogsdungarna kring Hovdala är en idealisk miljö för fladdermöss. Här finns de flesta av Sveriges 19 arter. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Skåne får ännu ett naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Skåne har beslutat att delar av Hovdala blir naturreservat. Området är cirka 320 hektar stort och blir det största naturreservatet i Hässleholms kommun.

Det nya naturreservatet omfattar Dallerödsskogen, skogen vid Solhem och ett större område söder om Hovdala slott längs med Hovdalaån och Hammarmölledamm.

– Området är hemvist för en mängd hotade arter, som koralltaggsvamp, violettkantad guldvinge och kungsfiskare. Här finns också 18 av 19 kända fladdermöss i Sverige, som bechsteins fladdermus och större musöra som båda är starkt hotade, säger Johan Johnmark, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Sluttävlat i området

– Genom att skydda området som reservat har vi goda möjligheter att behålla miljöer och arter som annars skulle förvinna, säger Johan Johnmark.

Han räknar med att friluftslivet i stort kommer kunna fortsätta som tidigare. Undantaget är att det inte längre blir tillåtet att arrangera tävlingar, träningar och lägerverksamhet i Dallerödsskogen.

Området väntas bli naturreservat från och med den 2 juli, förutsatt att ingen överklagar beslutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.