Sedan subventionerna för omskärlese slopades 2017 har antalet ingrepp minskat. Foto: Privat bild/TT

Färre omskärelser i Region Skånes regi efter prishöjningen

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan tog Region Skåne bort subventionen på omskärelse. Nu söker sig fler till billigare privatkliniker för att omskära sina småpojkar. Där utförs ingreppet sällan under narkos och är därför mycket billigare.

Hos Capio i Lund, som har avtal med Region Skåne, har ingreppet gått från att kosta 1 800 till 9 600 kronor sedan regionen 2017 slopade subventionerna.

Samtidigt har antalet patienter på Capio minskat kraftigt från 447 personer 2016 till 67 patienter 2019. Omskärelse på de lokala klinikerna sker ofta med lokalbedövning, men hos Capio sövs alltid patienterna.   

Billigare alternativ

Istället vänder sig nu många till de betydligt billigare privatklinikerna där ingreppet kostar från 2 500 kronor. På en restaurang i Malmö hittade SVT Nyheter Skåne en packe visitkort som gör reklam för en klinik som utför omskärelser.

Men det förekommer också att familjer väljer att göra så kallade hemmaoperationer.

SVT Nyheter Skåne har talat med två kliniker i Malmö som erbjuder omskärelse. Den ena kliniken vittnar om familjer som söker sig dit med komplikationer efter ”köksbordskirurgi”.

– Ibland får jag in patienter som har komplikationer efter misslyckade ingrepp i hemmet, säger chefen som vill vara anonym.

Chefsläkare Stefan Bremberg menar att narkos är att föredra vid omskärelse. Foto: Pressfoto Capio

”Narkos skonsamt”

På de billigare klinikerna tas förhuden bort under lokalbedövning och narkos ges enbart i undantagsfall, och då i allmänhet till tonårspojkar. På Capio i Lund sövs patienterna under operationen.

– Vi har i vårt uppdrag att göra de här ingreppen under narkos för att det ska vara så skonsamt som möjligt för barnen. Att de ska ha en minneslucka för själva ingreppet och att man ska kunna göra det med hundra procents smärtlindring, säger Stefan Bremberg.

Räcker inte lokalbedövning?

– Nej, lokalbedövningen räcker inte när det gäller själva upplevelsen, då är narkosen ett bättre sätt. 

Ökade risker

Stefan Bremberg menar att operationer under mindre kontrollerade former medför ökade risker.

– Det finns en ökad risk när man gör ingreppet utanför den riktiga sjukvården med komplikationer, ärrbildningar med mera. Sen finns det också risk för infektioner. Och det drabbar ju de små pojkarna.

Var det rätt av Region Skåne att slopa subventionerna?

– Jag har ingen uppfattning kring det. Det är ett politiskt beslut. Vi har ett uppdrag att utföra de här omskärelserna och vi arbetar utifrån det uppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.