Omval skapar frustration i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Slarvet med röstsedlar i Båstads kommunalval leder nu till att hela kommunalvalet får göras om. Det här efter beslut Valprövningsnämnden.

– Det här är ett dråpslag mot vår verksamhet, säger idag det vid årsskiftet tillträdande kommunalrådet Bo Wendt (BP).

Nyheten om att valet måste tas om väckte idag viss ilska på gatan i Båstad.

– Det är som vanligt i den här kommunen, att det inte blir rätt, säger Joakim Magnusson.

Christian Sjöström, som har två papegojor på sin axel är ännu mer upprörd.

– Det här är en lekstuga för politikerna och jag tycker att alla borde lämna sina platser.

”Kom som en chock”

Men mest upprördhet väckte Valprövningsnämndens beslut ändå i just kommunhuset, där ett drygt hundratal tjänstemän arbetar.

– Det kom som en chock, säger Bo Wendt (BP).

Förhoppningen var att det uppenbara slarvet med ogiltiga valsedlar som skickats till Länsstyrelsen, på sin höjd skulle leda till omval i det aktuella valdistriktet. 

– Vi har inte ens i vår vildaste fantasi kunnat föreställa oss detta, Valprövningsnämnden har skjutit över målet, säger Bo Wendt (BP).

Istället för de drygt 1100 som bor i valdistrikt Båstad Västra tvingas nu alla tiotusen Båstadsväljare gå till valurnorna ännu en gång.

– Naturligtvis är det lite obekvämt men jag kommer att rösta även denna gång  och jag kommer att lägga rösten på samma sätt, säger en solbränd Gunnela Grewin utanför bankomaten på torget i Båstad.

Beslut får skjutas upp

Förre miljöchefen Bo Wendt från det så kallade Bjärepartiet har varit inställd på att tillsammans med Centern och KD leda kommunen och exempelvis ta itu med köerna i äldreomsorgen. Något som nu kan få läggas på is.

– Vi kan ju inte ta en rad tunga beslut som senare riskerar att rivas upp om valutgången blir en annan.

De senaste månaderna har man varit upptagen med att bemanna olika uppdrag i kommunen och detta kan beroende på valutgången få göras om enligt Bo Wendt.

– Det handlar om 50-60 uppdrag som vi har tillsatt personer på och för vilka vi har planerat kurser. Kurser som nu kanske också får skjutas upp.

Och inte ens han själv vet om han kommer att får stanna kvar på kommunalrådsposten som han tillträder vid årsskiftet.

– Jag hoppas ju naturligtvis, men jag kan ju inte veta säkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.